Kerncijfers

Kerncijfers

LRM sloot 2022 af met een geconsolideerde winst van 11,751 miljoen euro. Dat is het tweede jaar op rij dat LRM boven de 10 miljoen euro winst uitkomt. LRM injecteerde in 2022 opnieuw 58 miljoen euro in 77 bedrijven en projecten. Het eigen vermogen van LRM dikte in boekjaar 2022 aan tot boven het half miljard, 505 miljoen euro om precies te zijn. 

Naast een economische footprint heeft LRM ook een indrukwekkende maatschappelijke footprint opgebouwd. Door het uitkeren van een dividend van 10 miljoen euro over boekjaar 2022 loopt de dividendenteller op tot 397 miljoen euro. De LRM-dividenden worden integraal via het Vlaams Gewest en de stichting LSM geïnjecteerd in Limburgse projecten zoals onderwijs, cultuur, toerisme en natuur. 

Investeringsvolume

Gerekend vanaf 1999 ging LRM in 2022 over de kaap van 1 miljard aan investeringen in Limburg. Vermits LRM altijd samen met anderen investeert, kan gesteld worden dat LRM reeds betrokken was bij 3 à 4 miljard aan investeringen in bedrijven en vastgoedprojecten in Limburg. 

Concreet voor 2022: er ging 58 miljoen euro naar 77 verschillende Limburgse bedrijven en projecten (vastgoed, klimaat, …). 41 miljoen betrof bedrijfsfinanciering en gaf zuurstof aan start-ups, scale-ups en mature bedrijven. De resterende 17 miljoen euro ging naar vastgoedinvesteringen zoals campussen, incubatoren, mijnsites en bedrijventerreinen en klimaatprojecten.

In cijfers:

  • 105 portfoliobedrijven
  • 116 Klimop-bedrijven
  • 49 Plus-bedrijven
  • 282 bedrijven op onze incubatoren, goed voor 1.162 jobs

3 campussen, 7 incubatoren

LRM ontwikkelt en beheert een netwerk van zeven incubatoren en drie campussen (Corda Campus, Thor Park en DronePort) en investeert in de transformatie van bedrijventerreinen om voldoende ruimte te creëren voor ondernemerschap. 

Met trots mag LRM stellen dat het met haar vastgoedportefeuille in 2022 wel meer dan één steen verlegde. Deze zomer starten na jaren van voorbereiding de werken aan de Corda Arena, de eerste digitale arena van het Europese vasteland. Dit baanbrekend initiatief zal Corda Campus, Hasselt, Vlaanderen en België internationaal in de schijnwerpers zetten. In Genk hebben LRM, Stad Genk en KU Leuven 'Thor Park nv' officieel boven de doopvont gehouden, en zich geëngageerd om samen 40 miljoen euro te investeren in de verdere uitbouw van Thor Park. Nog dit jaar wordt het slimme maakgebouw “de FacThory” in gebruik genomen, waar bedrijven en kennisinstellingen samenwerken rond het thema slimme maakindustrie.

Op DronePort stond het jaar in het teken van de onderhandelingen met een nieuwe strategische partner: in maart 2023 werd een akkoord bereikt met Brussels Airport Company, die een belang van ongeveer 30% zal nemen in DronePort.

Op Kristal Park III in Lommel werden vorig jaar nieuwe bedrijven aangetrokken in samenwerking met FIT en VLAIO. Die bedrijven gaan honderden miljoenen euro’s investeren in Lommel, en gaan opgeteld meer dan 1.000 nieuwe jobs creëren.

Economische én maatschappelijke footprint

Tot en met 2022 heeft LRM 355 miljoen aan werkingsmiddelen ontvangen van de overheid, zijnde de som van het startgeld van 250 miljoen euro en de kapitaalsverhogingen onderweg. Sinds 1994 heeft LRM reeds 387 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd aan het Vlaams Gewest. Dit jaar doen we er nog eens 10 miljoen euro bij.

De dividendenteller, een belangrijke graadmeter voor onze maatschappelijke voetafdruk, klokt daarmee af op 397 miljoen euro. De LRM-dividenden komen via Vlaanderen en de stichting LSM integraal ten goede komen van Limburgse projecten zoals onderwijs, natuur, cultuur en toerisme. Samengevat kan je stellen dat LRM de ontvangen overheidsinleg al meer dan terugbetaald heeft.