Nieuws - 06/07/20

Nieuwe watergebonden containerterminal op Kristalpark III

Stad Lommel en LRM sluiten exclusief partnership met terminaloperator BCTN
 

LOMMEL – Het Lommelse Kristalpark III, reeds bereikbaar via de weg en het spoor, krijgt binnenkort ook een ontsluiting via het water. Voor de ontwikkeling van een watergebonden containerterminal hebben de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en stad Lommel een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met BCTN nv, een inland terminaloperator. Dankzij de nieuwe containerterminal zal Kristalpark III via het kanaal van Beverlo en vervolgens het kanaal Bocholt-Herentals verbonden worden met de haven van Antwerpen. Deze waterverbinding komt boven op de bestaande spoorconnectie van de IJzeren Rijn. De aan- en toevoer van containers via het water is een belangrijke strategische troef voor bedrijven op de site. Het vergunningstraject wordt opgestart.

Kristalpark lll ligt op een industriezone van in totaal bijna 900 hectare in het Noord-Limburgse Lommel, in het hart van de Euregio. Steeds meer bedrijven vinden hun weg naar dit industrieterrein, dat dankzij de aanwezigheid van Kristal Solar Park, met haar 303.000 zonnepanelen en een jaarlijks vermogen van 85.000 MWh het grootste zonnepark van de Benelux, beschouwd wordt als het meest duurzame bedrijventerrein van Vlaanderen.

LRM en stad Lommel zijn in onderhandeling met BCTN nv, deel van BCTN Group of Inland Terminals, rond de ontwikkeling en uitbating van een watergebonden containerterminal. De partijen hebben hierover een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De loskades en overslaginfrastructuur zijn reeds aanwezig op Kristalpark langs het Kanaal van Beverlo, dat verbonden is met het Kanaal Bocholt-Herentals.

Bob Nijs, Burgemeester van Stad Lommel: “Van zodra de terminal in gebruik wordt genomen, wordt Kristalpark III verbonden met de haven van Antwerpen, via het Kanaal van Beverlo en het kanaal Bocholt-Herentals. Een goede ontsluiting via het spoor is er reeds, dankzij de IJzeren Rijn. En ook via de weg is het Lommelse industriegebied vlot bereikbaar. Als de waterweg benut kan worden, wordt Kristalpark III niet alleen het meest duurzame, maar ook het best ontsloten industriegebied in de omgeving. Wij bekijken graag wat mogelijk is met de kandidaat-uitbater. Er moet nog een vergunningstraject doorlopen worden en daar zal stad Lommel haar rol in spelen.”

Tom Vanham, CEO LRM: “De ontsluiting van het bedrijventerrein via autowegen en spoorwegen is al een feit. De verbinding via het water is een puzzelstuk dat ontbreekt op deze site. In het verleden werden al voorbereidingen getroffen qua infrastructuur om een overslagterminal te realiseren, maar het was wachten op een uitbater die dat aspect voor zijn rekening zou nemen. We zijn tevreden met de interesse die BCTN getoond heeft in het project, en werken nauw samen om het project tot een goed einde te brengen. De komst van een nieuwe containerterminal is een extra troef voor Kristalpark III.”

Joop Mijland, CEO BCTN: “BCTN is verheugd met dit partnership! Lommel is één van de potentieel sterkste economische groeiers van Limburg en Vlaanderen. Wij zijn daar als BCTN graag bij betrokken. BCTN zal deze terminal opnemen in het commerciële netwerk van de BCTN Group, en als zodanig als logistieke optie in haar aanbiedingen naar klanten meenemen. De bedoeling daarvan is om de locatie van Kristalpark III aantrekkelijk te maken voor toekomstige gebruikers, die import- of exportstromen in containers hebben. De logistieke en ecologische kosten van aan- en afvoer zijn transparant en concurrerend, en zullen de ontwikkeling van Kristalpark III in belangrijke mate ondersteunen.”

David Huybrechts, Commercial Director BCTN: “De ontsluiting van Noord-Limburg via de kanalen naar de zeehavens biedt enorme kansen voor de gehele regio en maakt het meest duurzame bedrijventerrein van Vlaanderen nog duurzamer!”

Kristalpark III