Nieuws - 01/07/20

LRM verkoopt belang in Zonnecentrale Limburg aan Group Machiels

HASSELT – De Limburgse Reconversie- en Investeringsmaatschappij LRM heeft haar aandelen in Zonnecentrale Limburg verkocht aan JM Recycling, deel van Group Machiels en voordien reeds meerderheidsaandeelhouder in de vennootschap. Zonnecentrale Limburg startte al in 2008 met een zonne-installatie van 4,75 MWp op de voormalige mijnsite van Heusden-Zolder, wat in die tijd zowel qua schaalgrootte als techniek een pioniersproject was. De investering van LRM kaderde toen in het duurzaam hergebruik van verloren gewaande gronden en de reconversie van de voormalige Limburgse mijnsites. Anno 2020 omvat Zonnecentrale Limburg maar liefst negen zonnepanelenparken verspreid in de provincie Limburg, goed voor 23,5 MWp.

In 2007 sprak LRM de ambitie uit om een zonnepark van 5MWp te bouwen op het slibbekken in Heusden-Zolder. Het bouwen van zonne-installaties kaderde binnen haar opdracht om Limburgse mijnsites te herbestemmen, om verloren gewaande gronden een nieuwe invulling te geven en om de transitie van grijze naar groene energie mogelijk te maken.

De Limburgse Investeringsmaatschappij startte de zoektocht naar een operationele partner en vond die bij Group Machiels. In 2008 werd Zonnecentrale Limburg opgericht, met als partners LRM en JM Recycling, deel van Group Machiels.

De eerste installatie op het slibbekken in Heusden-Zolder was erg vooruitstrevend. Grote grondopstellingen van zonnepanelen waren in die periode immers nog niet vanzelfsprekend. Het eerste project van Zonnecentrale Limburg was 5 keer groter dan het op dat moment grootste zonnepark in de Benelux, een grondopstelling gelegen in Nieuwpoort die goed was voor 1 MWp.

Negen zonnepanelenparken

Na de succesvolle netkoppeling van het project in Heusden-Zolder, realiseerde Zonnecentrale Limburg nog acht andere zonneparken, verspreid over evenveel Limburgse gemeentes: Beringen, Diepenbeek, Genk, Hasselt, Lommel, Maasmechelen, Overpelt en Tongeren. Samen zijn deze parken goed voor een vermogen van maar liefst 23,5 MWp.

“LRM leverde, samen met Group Machiels, als pionier in grote zonnepanelenparken in landopstelling een belangrijke bijdrage in Limburg aan de doelstellingen inzake hernieuwbare energie van de Vlaamse Regering”, zegt Roeland Engelen, Head of Investments bij LRM. “De verkoop van onze minderheidsparticipatie in Zonnecentrale Limburg aan de hoofdaandeelhouder JM Recycling laat ons toe om de geïnvesteerde middelen mét meerwaarde weer vrij te maken voor andere en moderne klimaatinvesteringen”, aldus Roeland Engelen. “Op die manier kan LRM haar rol als rollend fonds en aanjager van technologische innovatie blijven vervullen.”

“Group Machiels heeft de know-how op vlak van duurzame ontwikkeling en hernieuwbare energie in huis en de zonnepanelen- en windmolenprojecten in onze portefeuille geven een uitstekende invulling aan de ‘Closing the Circle’-filosofie die ons bedrijf hoog in het vaandel draagt”, zegt Louis Machiels, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Deze verkoop van LRM sluit dus perfect aan bij onze toekomststrategie.”