Nieuws - 14/05/18

Grootschalig Europees batterijproject biedt duurzaam alternatief voor stabilisering van elektriciteitsnetwerk

LRM en REstore slaan handen in elkaar voor de uitbouw van uniek batterijproject op Terhills-site

Dilsen-Stokkem – Op maandag 14 mei 2018 worden 140 grote batterijen, goed voor 18 megawatt vermogen, officieel ingehuldigd. De 140 batterijen, geleverd door Tesla, zijn officieel ingeschakeld in de primaire reserve van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. De 18-MW-batterij wordt door REstore slim gecombineerd met andere industriële verbruikers in één grote virtuele centrale van 30 à 40MW om onevenwichten op het elektriciteitsnet te vermijden. De energie-innovatie biedt een duurzaam alternatief voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net. In een tweede fase zal een deel van de batterijcapaciteit dienen om het Terhills vakantieresort van duurzame energie te voorzien. Dit vakantiepark zal op termijn draaien op gelijkstroom in plaats van wisselstroom wat gangbaar is. De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM is de investeerder achter het energieproject en bundelde de krachten met REstore. De batterijen staan op de KMO-zone van Terhills in Dilsen-Stokkem en gaan gepaard met een investering van 11 miljoen euro.

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM heeft als opdracht om de voormalige mijnsite van Eisden met haar unieke industriële erfgoed om te vormen tot een bovenregionale toeristische bestemming. Langs de grote grindplas, in recreatiegebied, en nabij het Nationaal Park Hoge Kempen, bouwt LRM binnenkort een vakantiepark met 250 vakantievilla’s. Omwille van de uniciteit en ligging van de site, is het een strategische keuze van LRM om bij deze herbestemming maximaal de kaart van duurzaamheid te trekken.

Energie-innovatie

Het  energieproject van 1500m² werd gebouwd op de bedrijvenzone van Terhills in Dilsen-Stokkem, naast de Infrax-hoogspanningspost. De 140 batterijen, geleverd door Tesla, zijn goed voor een energieopslag van 18 megawatt. Energietechnologiebedrijf REstore combineert deze batterij slim met verschillende industriële verbruikers tot een nog grotere, virtuele elektriciteitscentrale en zet deze in in de primaire reserve van Elia om onevenwichten op het elektriciteitsnet te vermijden. Deze unieke combinatie maximaliseert niet alleen de waarde voor de deelnemende partijen, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid.

Het project biedt een duurzaam alternatief voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net. De energie die in de batterijen wordt opgeslagen is gegarandeerd duurzaam, en gegarandeerd afkomstig van zonne- en windenergie.

Dit unieke energieproject kadert niet alleen perfect in het klimaatinvesteringsplan van LRM, dat werd uitgerold om de Vlaamse klimaatdoelstellingen te helpen bereiken, maar ook in onze visie op innovatie en duurzaamheid”, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM. “De batterijen gaan een dubbele functie hebben: in hoofdzaak worden zij ingeschakeld in de primaire reserve van Elia en helpen de batterijen om het elektriciteitsnetwerk te balanceren. Anderzijds kaderen zij binnen een doorgedreven energiestrategie voor het geplande vakantiepark op de site. Het Terhills Resort zal het eerste vakantiepark worden dat draait op gelijkstroom." Er komen twee grote velden met zonnepanelen op de Terhills-site, zowel op het land als op het water. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op en die zal rechtstreeks en zonder omvormer bruikbaar zijn in het Terhills Resort. In het vakantiepark zal je voor huishoudtoestellen en het opladen van je gsm dus geen transformators nodig hebben. Zonder omvorming is er minder energieverlies.”

Primaire reserve

“Deze 18 MW-Tesla batterij is momenteel een van de grootste batterijen in Europa die deelneemt aan de primaire reserve”, zegt Jan-Willem Rombouts, co-founder en co-CEO REstore. “Wat dit batterijproject uniek maakt, is dat het deel uitmaakt van een grotere portefeuille aan flexibiliteit. REstore’s energietechnologie combineert in real-time flexibiliteit afkomstig van industriële verbruikers met deze 18-MW-Tesla-batterij. Die slimme combinatie zorgt voor een maximalisatie van de waarde voor de deelnemende partijen en verhoogt de betrouwbaarheid. REstore is daarin wereldwijd toonaangevend en draagt op die manier bij tot de decarbonisatie van de energiemarkt.”

Vlaamse energiebeleid

Vlaams Minister voor Energie Bart Tommelein was aanwezig bij de inhuldiging om zijn steun te betuigen aan deze energie-innovatie. “De opslag van stroom is een zeer belangrijke schakel in het energiemodel van de toekomst. Zeker als die opslag ook kan worden ingezet in de primaire reserve. Zo garanderen we de stabiliteit van het net. Dat uitgerekend Vlaamse technologie voor deze Europese primeur zorgt, bewijst dat Vlaanderen mee aan de top staat van innovatie en ontwikkeling.”

Officiële opening

Voor de officiële inhuldiging van het batterijenproject organiseerden LRM en REstore op maandag 14 mei 2018 een openingsevent voor Europese, nationale en lokale afgevaardigden en decision makers. Met sprekers uit binnen- en buitenland geven LRM en REstore het startschot, is er een rondleiding op het batterijpark en een feestelijk netwerkevent.