Nieuws - 04/02/21

Enervalis haalt 2,8 miljoen euro vers kapitaal op

Aandeelhouders bevestigen vertrouwen

HOUTHALEN-HELCHTEREN – Hightech IT-bedrijf Enervalis krijgt bij bestaande investeerders een kapitaalinjectie van 2,8 miljoen euro. ABB, LRM, Nuhma en Elia bevestigen daarmee het vertrouwen in het bedrijf. Enervalis ontwikkelde een slim IT-platform voor de sturing van energiedragers zoals bijvoorbeeld elektrische auto’s en warmtepompen. Het bedrijf is gevestigd op Greenville, de incubator voor cleantechbedrijven in het voormalige hoofdgebouw van de Kempense Steenkoolmijnen in Houthalen-Helchteren.

Enervalis meldt trots dat een nieuwe kapitaalsronde succesvol is afgerond. Het kapitaal werd verhoogd door de bestaande aandeelhouders, zijnde ABB – die de lead had in deze ronde - LRM, Nuhma en Elia. De kapitaalsverhoging wordt beschouwd als financiering van een scale-up. Het verse geld zal onder andere aangewend worden om de verkoop te versnellen, nieuwe markten aan te boren, internationaal uit te breiden en nieuwe diensten te lanceren. Het platform van Enervalis voor sturing en slimme controle is zeker een voorloper in de markt. Met de kapitaalsverhoging wil Enervalis de groei boosten en de nummer één in de markt voor besturing en slimme controle van energiedragers worden.

ABB is een technologieleider die de digitale transformatie van industrieën aanstuurt. Enervalis creëerde samen met ABB geïntegreerde en onderscheidende oplossingen op vlak van energietransitie die over de hele wereld verkocht en geïmplementeerd zullen worden.

Wim Boonen, CEO van Enervalis: “We zijn heel blij met het getoonde vertrouwen van de bestaande aandeelhouders en zijn ook trots op het voortdurende engagement van ABB. De expertise van een wereldspeler als ABB zal voor Enervalis heel wat deuren openen naar internationale markten en een duurzame groei van het bedrijf. Bovendien hebben we de voorbije jaren al een sterk partnership uitgebouwd door heel wat projecten samen aan te vliegen. We kijken ernaar uit om die samenwerking naar een hoger niveau te tillen.”

Frank Muehlon, Head of ABB’s Global Business for E-mobility Infrastructure Solutions: “Bij ABB geloven we dat duurzame ontwikkeling een belangrijke stap betekent richting een gezondere en meer welvarende wereld en voor alle toekomstige generaties. Investeringen in slimme energietechnologieën zoals de technologie die Enervalis ontwikkelde zijn de sleutel om tot die duurzame ontwikkeling te komen. We zijn trots dat we onze schouders kunnen zetten onder de verdere vooruitgang van dit platform.”

“Enervalis is een heel mooi voorbeeld van een innovatief bedrijf dat zijn kennis in zowel de IT-sector als op vlak van groene energie slim combineert om mee te bouwen aan een duurzamere wereld”, zegt Tom Vanham, Algemeen Directeur van LRM. “Laat dat nu iets zijn waar LRM zelf ook hoog op inzet. Bovendien is Enervalis gevestigd op Greenville in Houthalen-Helchteren, één van de Limburgse incubatoren, waar ze deel uitmaken van een dynamische community van gelijkgestemden en kunnen rekenen op deskundig advies om door te groeien. We zijn erg trots om Enervalis ook in deze fase te kunnen helpen doorgroeien dankzij ons ‘smart money’, want naast het nodige kapitaal, stellen we ook onze expertise ter beschikking.”

Enervalis werd in 2013 opgericht en ontwikkelde op basis van artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML) een uniek platform voor de slimme sturing van energiedragers zoals onder andere elektrische auto’s en hun laadvoorzieningen, HVAC-installaties, warmtepompen, boilers en batterijen. Het systeem geeft de gebruiker inzicht in energiestromen en stuurt en optimaliseert de energiedragers om kosten te besparen, maar ook om bijvoorbeeld het comfort in woningen te verhogen en energie slim te kunnen inkopen. Zo combineert Enervalis verschillende kleine energiedragers tot één grote virtuele energiedrager om meer te halen uit energiereserves.