Nieuws - 10/03/20

Corda Campus rolt slim parkeersysteem uit

Parkeerders worden via Cegeka’s Capacity platform met artificiële intelligentie naar parkeerzones geleid

Corda Campus rolt een slim parkeersysteem uit waarmee bezoekers en bewoners op basis van artificiële intelligentie moeiteloos kunnen parkeren op de technologiecampus. De Hasseltse Corda Campus ging hiervoor in zee met campusbewoners Cegeka en The Safe Group. De hardware werd geleverd door BAM Bormet. Het technologiebedrijf Cegeka lanceerde met dit project haar smart parking platform Capacity en bundelde haar krachten met The Safe Group en BAM Bormet voor een geïntegreerde parkeeroplossing.Het slimme parkeersysteem herkent de wagen in enkele seconden en stuurt de bestuurders vervolgens naar de juiste parkeerlocatie via digitale schermsignalisatie.  

Het slimme parkeersysteem moet ervoor zorgen dat parkeren op de Hasseltse technologiecampus  nog nooit zo makkelijk was. Het Smart Parking Platform registreert namelijk in real time de wagens die toerijden en bepaalt vervolgens of de slimme slagboom opent ze dus een plekje krijgen op de bezoekers- of bewonersparking of dat ze moeten uitwijken naar de parking ernaast. De digitale schermen geven duidelijk de rijrichting aan zodat alles vlot verloopt.

Slimme parkeerzones

“Als technologiecampus gebruiken we graag de nieuwste toepassingen op elk gebied. En dat we dit innovatieve project samen met bedrijven op de campus konden realiseren, is natuurlijk erg mooi. Het past perfect in onze visie om bedrijven met elkaar te connecteren en zo tot nieuwe toepassingen te komen”, zegt Anja Verstrepen, Facility Manager van Corda Campus.  “Met de implementatie van dit slimme systeem transformeren we onze huidige bezoekersparking én de ondergrondse parkeergarages naar slimme parkeerzones. Zo kunnen onze bezoekers steeds terecht op de voor hen bestemde parking door nummerplaatregistratie. Deze registratie is niet gekoppeld aan een persoon en is dus anoniem. Ook onze bewoners kunnen gewoon gebruik maken van de parking, maar zodra het systeem opmerkt dat de bezoekersparking als vaste parkeerstek gebruikt wordt, zal de slagboom niet langer openen en worden de parkeerders afgeleid naar de parking ernaast. We passen hetzelfde systeem toe voor de 350 gereserveerde plaatsen in onze ondergrondse parkeergarages. Hier kunnen de bedrijven op de campus het systeem ook zelf beheren en ingeven welke bezoekers of medewerkers de parking kunnen gebruiken wat de gebruiksvriendelijkheid alleen maar vergroot.”

Slimme parkeertechnologie

Het systeem werd speciaal ontwikkeld voor complexe, multi-tenant omgevingen zoals Corda Campus en is perfect uitrolbaar voor andere parkeerzones en locaties. “Het gebruiksgemak voor zowel de beheerder als de parkeerder in combinatie met schaalbare en performante technologieën waren van groot belang in de ontwikkeling van het Capacity Platform”, zegt David Neys, Product Marketing Manager van Cegeka. “Het platform connecteert en integreet de hardware zoals slagbomen en signalisatieschermen met het slimme platform waarbij we gebruik maken van betrouwbare technologieën zoals artificiële intelligentie, cloud -  en edge computing. Deze nieuwe toepassingen zorgen er ook voor dat het systeem bij elk gebruik slimmer wordt, de herkenningsratio van de nummerplaat bijzonder hoog is en dat het systeem altijd operationeel blijft, zelfs wanneer het lokale netwerk of de cloud tijdelijk niet actief is.”  

The Safe Group, het technologiebedrijf dat vooral bekend staat om zijn digitale schermen en veiligheidstoepassingen op de grote festivals, zorgde voor de implementatie van de schermen en de bijhorende signalisatie. “De beeldschermen zijn van hoge kwaliteit en specifiek voor buitengebruik zodat ze in alle weersomstandigheden goed leesbaar zijn. Bovendien passen ze zich razendsnel aan aan de situatie waardoor de parkeerders meteen weten waar ze naar toe moeten”, zegt Ilja Theuwissen, CEO van The Safe Group. BAM Bormet stond in voor de levering en installatie van de slagbomen.