Nieuws - 11/06/18

32 miljoen euro winst voor LRM in 2017

85 miljoen euro werd geïnvesteerd in 84 projecten

 

Hasselt, 11 juni 2018 – LRM NV, de Limburgse Investeringsmaatschappij, investeerde vorig jaar 85 miljoen euro in 84 verschillende investeringsdossiers. LRM heeft 2017 kunnen afsluiten met een geconsolideerde winst van 32 miljoen euro. Het Vlaams Gewest krijgt als aandeelhouder een dividend uitbetaald van 10 miljoen euro. De verkoop van energietechnologiebedrijf REstore en de gedeeltelijke exit uit Cegeka hebben het resultaat in belangrijke mate bepaald. Het geconsolideerd eigen vermogen van LRM klokt af op 409 miljoen euro. LRM blijft in de toekomst inzetten op duurzame, impactvolle projecten die de Limburgse economie laten groeien.

De Limburgse economie heeft opnieuw de wind in de zeilen. Dat leidt LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij, af uit het groeiend aantal vacatures in de provincie, de ambitieuze startersdynamiek en de evolutie van de getransformeerde sites zoals Corda Campus en de Limburgse incubatoren. De werkloosheid dook dit jaar onder het Vlaamse gemiddelde en het vertrouwen van de ondernemers gaat in stijgende lijn. Dat vertaalt zich in een hoog investeringsritme en een stijgend aantal vacatures.

Vastgoed- en infrastructuurprojecten

In het voorbije jaar investeerde LRM 85 miljoen euro in 84 verschillende projecten. Bijna vijf miljoen euro ging via laagdrempelige KlimOp-leningen naar 42 Limburgse KMO’s met groeiambitie. Dat toont aan dat niet alleen grote bedrijven, maar ook kleinere spelers ambitie tonen. De Limburgse Investeringsmaatschappij investeert niet alleen in bedrijven, maar zet ook stevig in op de ontwikkeling van vastgoed zoals campussen en incubatoren.

Stijn Bijnens, CEO van LRM: “Vastgoed- en infrastructuurprojecten krijgen momenteel veel aandacht. Banken verschaffen veel kredieten. En ook privé-investeerders durven steeds grotere risico’s en investeringstickets aan. Het gevolg is dat kansrijke projecten relatief gemakkelijk aan financiering geraken. Omdat er veel geld beschikbaar is in de markt, is er voor ons op vandaag minder dealflow inzake risicokapitaal. Daar is niks mis mee, integendeel, het hoort bij de hoogconjunctuur en het komt het ondernemerschap alleen maar ten goede.”

LRM heeft 220 bedrijven in portefeuille en runt samen met partners drie campussen en negen incubatoren. Momenteel zijn er meer dan 250 verschillende bedrijven actief in de Limburgse incubatoren. Met meer dan 900 actieve werknemers blijken die incubatoren succesvolle broedkamers te zijn voor jong ondernemerschap. En ook de campussen geven de Limburgse economie een stevige boost. “Op de groei van Corda Campus staat geen maat. Met twee nieuwe gebouwen in de steigers is er de ambitie om tegen 2020 te groeien naar 5000 werknemers op de campus. De Thorcampus wordt verder ontwikkeld op vlak van Smart Manufacturing en de voormalige militaire vliegbasis van Brustem wordt omgevormd tot campus Droneport: een test- en businesscentrum waar zowel start-ups als groeibedrijven kunnen experimenteren met drones”, zegt Stijn Bijnens.

Impactvol, uniek en duurzaam

“De Limburgse mijnsites zijn door hun totale make-over meer dan ooit een belangrijke spil in de vrijetijdseconomie van onze provincie”, zegt Hugo Leroi, voorzitter LRM. “Vorig jaar werd er vooral veel progressie gemaakt op Terhills in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem. De grote doorbraak zal er komen als we kunnen starten met de bouw van het duurzame vakantieresort met 250 watervilla’s. Vanaf medio 2020 rekenen we in het resort op 400.000 overnachtingen per jaar. Het project is goed voor 230 directe jobs, en dan rekenen we de jobs tijdens de bouwfase nog niet mee. Handel en horeca, en de Limburgse belevingseconomie in het algemeen, gaan ongetwijfeld hun graantje kunnen meepikken van het succes van deze nieuwe en unieke trekpleister.”

LRM legt de lat hoog, ook wat betreft haar inspanningen op ecologisch vlak. “Zo begint in september de bouw van Kristal Solar Park, het grootste zonnepark van de Benelux. Dat zonnepark is in haar eentje goed voor 25 procent van de Vlaamse klimaatdoelstellingen inzake zon in 2019”, aldus Hugo Leroi.

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst

Met het aangekondigde vertrek van CEO Stijn Bijnens is de zoektocht naar een nieuwe CEO voor LRM gestart. Het werk van LRM is nog lang niet af. Voor het bepalen van het functieprofiel zullen er door de Raad van Bestuur op korte termijn een aantal accenten worden vastgelegd, die belangrijk zijn voor zowel de interne als de externe LRM-werking.

“Dit najaar zal LRM in een tweede fase een diepgaande strategieoefening opstarten ter voorbereiding van onze nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Vlaanderen. We zullen de horizon afspeuren naar nieuwe uitdagingen, en zoeken naar opportuniteiten om economisch én maatschappelijk nieuwe bakens voor Limburg uit te zetten. Zoals het hoort, zal LRM in dit traject haar voelsprieten uitsteken bij beleidsmakers en stakeholders”, concludeert Hugo Leroi.

10 miljoen euro dividend

De te bestemmen winst van het boekjaar was in 2017 voldoende hoog om een dividend te kunnen uitkeren aan het Vlaams Gewest als aandeelhouder van LRM.

Voorzitter Hugo Leroi: “LRM komt haar inspanningsverbintenis met Vlaanderen opnieuw na door 10 miljoen euro aan dividenden uit te keren. Sinds 1994 stelt de teller van dividenden op 357 miljoen euro. Winst voor LRM betekent winst voor Limburg. Op basis van een akkoord tussen het Vlaams Gewest en de Provincie Limburg, worden LRM dividenden immers integraal doorgestort naar Limburg Sterk Merk. Zo vinden deze middelen hun weg naar diverse maatschappelijke, culturele en socio-economische projecten in de provincie.“