Nieuws - 10/10/23

LRM-magazine III: “Tegen 2028 willen we marktleider zijn in Europa”

Het beste isolatiemateriaal ter wereld. Dat is wat de breinen achter Aerobel de afgelopen jaren ontwikkelden en ondertussen al succesvol op de markt brachten. Sam Chartouni is founder van het ambitieuze bedrijf: “We zijn nu het kleine broertje van de mastodonten in onze sector, maar willen zelf een mastodont worden. Niet omdat we dromers zijn, wel omdat we de juiste kennis en producten in huis hebben.”

Sam Chartouni (Aerobel)

Sam: “Met Aerobel brengen we een baanbrekend, verticaal geïntegreerd productieproces voor aerogels en aerobinders op de markt. Een idee
waarop ik al langer broedde en waaraan ik haast obsessief werkte in mijn niet 100% veilige labo in een garage (lacht). Aerogel is de best isolerende vaste stof op aarde dat ook nog eens heel ecologisch, brandwerend en waterafstotend is. We vertrekken in ons proces van afvalstoffen of natuurlijke bronnen en zetten die om naar hoogwaardige groene chemicaliën die we vervolgens gebruiken voor de productie van het beste isolatiemateriaal ter wereld.”

“We gebruiken in ons productieproces tot dertig keer minder chemicaliën en verbruiken beduidend minder energie. Daardoor hebben we niet alleen een meer ecologisch en circulair product, maar ook één dat significant goedkoper is. Om maar te zeggen: nieuwe technologie en ecologie hoeft niet altijd duur te zijn.”

“We werken louter B2B, waarbij we onze uitvindingen gebruiken als grondstof om huidige producten en systemen van andere partijen te vergroenen en performanter te maken. Op die manier werken we samen met onze klant om hun eindproduct te verbeteren.”

“Naast de aerogels zijn we gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van andere duurzame bindmiddelen. Zo ontwikkelden we al een bindmiddel voor isolatiesystemen dat het mogelijk maakt om het beste EPS-vloerisolatie systeem ter wereld te vormen.

Aerobel

LRM ALS EERSTE KATALYSATOR VOOR WORLD DOMINANCE

“Ik word hierin bijgestaan door een sterk team, met CTO Steve De Pooter en CFO Niels Diepvens als steunpilaren. We staan nu voor een enorme opschaling uitdaging waarbij we een nieuwe productielijn nodig hebben. Een investering van om en bij de 30 miljoen euro. LRM kende ons afgelopen jaar al een Doorbraaklening toe, als katalysator voor onze early stage opschaling. Ondertussen zijn we gestart met een nieuwe investeringsronde. We zoeken nu naar smart money, net zoals dat bij LRM het geval was.”

“Omdat de hele wereld gebaat is bij duurzame isolatiematerialen én onze producten en diensten industrieel schaalbaar zijn, durven we meteen hoog te mikken. We hebben nu al afzet in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Polen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Tegen 2028 willen we in Europa een significant marktaandeel innemen of zelfs marktleider zijn. Als ik nog verder vooruitblik, willen we enkele jaren later ook in de Verenigde Staten, Canada, Zuid- Afrika en Zuid-Amerika aanwezig zijn.”

“We hebben al toekomstige afname contracten getekend waarbij we mogen spreken van miljoenendeals. Dat, gecombineerd met de vier patenten die we op drie jaar tijd afsloten voor vier baanbrekende producten, sterkt ons in onze ambitie dat de wereld veroveren echt wel mogelijk is. Dat klinkt misschien bold, maar we houden onze voetjes tegelijkertijd wel op de grond en werken er keihard voor.”