Nieuws - 05/09/23

LRM-magazine III: Doorbraak-Financiering zet bedrijven op weg naar een duurzame energietransitie

LRM wil bedrijven aansporen om te investeren in een duurzamer productieproces, infrastructuur en bedrijfsvoering. Ons nieuwe product, de Doorbraak-Financiering, moet een veertigtal bedrijven de volgende vijf jaar daarbij het nodige duwtje in de rug geven. Jeroen Bloemen, Luc Driesen en Nathalie Roosen lichten toe.

Jeroen: “Net zoals gewone huishoudens, werden bedrijven het afgelopen jaar geconfronteerd met torenhoge energieprijzen. Een aanzienlijke uitdaging, maar eentje die tegelijkertijd een katalysator kan zijn voor bedrijven die willen investeren in het verduurzamen van hun productieproces en/of bedrijfsvoering.”

“Al is dat niet vanzelfsprekend, want niet elk bedrijf heeft het kapitaal, de tijd of de expertise hiervoor in huis. Daarom ontwikkelden we bij LRM de Doorbraak-Financiering. Een product dat we kunnen realiseren met de steun van Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw, Jo Brouns, die het voorstelde aan de Vlaamse regering en zo dertig miljoen euro kapitaalsverhoging wist vrij te maken.”

FINANCIERING EN PROJECTOPVOLGING IN ÉÉN

Luc: “Bedrijven kunnen bij ons aankloppen voor uiteenlopende projecten, zolang duurzame energietransitie het doel is. We denken in eerste instantie aan het plaatsen van PV-zonnepanelen of laadpalen, maar ook andere energieprojecten of investeringen in het machinepark komen ook in aanmerking.  Aan de ene kant ondersteunen we hen met een financiering, waarbij zowel een lening als kapitaalsverhoging tot de mogelijkheden behoren. Daarbij kunnen we een specifieke projectvennootschap (SPV) opzetten waarin je als bedrijf deels kan participeren. Geen must, maar iets wat zeker te bespreken valt bij de grotere projecten.”

Nathalie: “Aan de andere kant staan we in voor het volledige projectmanagement van de gewenste investeringen, gaande van marktbevragingen en vergunningen tot de zoektocht naar exploitanten, leveranciers en dienstverleners. We werken daarbij complementair aan de markt en doen steeds beroep op marktspelers voor de plaatsing, realisatie en het onderhoud van projecten.”

VAN ZONNEPANELEN TOT GEOTHERMIE

Luc: “De Doorbraak-Financiering past perfect bij het duurzame investeringsbeleid van LRM. We werkten de afgelopen jaren al aan meerdere projecten die ook binnen dit verhaal passen. Zo is er Kristal Solar Park in Lommel, het grootste zonnepark van de Benelux, die stroom levert aan Nyrstar.  Bedrijven met grote daken, leegstaande gronden of stortplaatsen mogen ons zeker contacteren voor soortgelijke energieprojecten, al hoeft dat zeker niet op dezelfde schaal te zijn als het zonnepark in Lommel.”

Nathalie: “Maar ook geothermie, windenergie, batterijparken, … behoren tot de mogelijkheden. Of bedrijven die hun productieproces willen optimaliseren qua energieverbruik door hun machinepark te updaten. Qua omvang kijken we daarbij algemeen naar kapitaalintensieve projecten die een extra investering vragen ten opzichte van de normale bedrijfsvoering. We rekenen dat onze kapitaalsinjecties zich situeren tussen de 500.000 en 1 miljoen euro per dossier.”

Jeroen: “Wil je dus de stap zetten naar duurzame(re) energie maar kan je hulp gebruiken? Contacteer ons en we kijken samen wat we voor je kunnen betekenen.”

DOORBRAAK-FINANCIERING: IETS VOOR JOU?

  • Grootschalig innovatieproject rond energietransitie?
  • Uitdaging rond financiering?
  • Geen tijd of expertise om je hierin te verdiepen?

Dan is onze Doorbraak-Financiering mogelijk iets voor jou.
Contacteer ons voor meer informatie: 
Nathalie Roosen: n.roosen [at] lrm.be
of 
Luc Driesen: l.driesen [at] lrm.be