Nieuws - 15/05/23

LRM over de lat van 1 miljard investeringen en 500 miljoen eigen vermogen

Maatschappelijke footprint via dividenduitkering dikt aan tot 397 miljoen eur

Hasselt - LRM sloot 2022 af met een geconsolideerde winst van 11,751 miljoen euro. Dat is het tweede jaar op rij dat LRM boven de 10 miljoen euro winst uitkomt. LRM injecteerde het afgelopen jaar opnieuw 58 miljoen euro in 77 bedrijven en projecten. Gerekend vanaf 1999 ging LRM in 2022 over de kaap van 1 miljard aan investeringen in Limburg. Vermits LRM altijd samen met anderen investeert, kan gesteld worden dat LRM reeds betrokken was bij 3 à 4 miljard aan investeringen in bedrijven en vastgoedprojecten in Limburg. Het eigen vermogen van LRM dikte in boekjaar 2022 aan tot boven het half miljard, 505 miljoen euro om precies te zijn. Naast een economische footprint heeft LRM ook een indrukwekkende maatschappelijke footprint opgebouwd. Door het uitkeren van een dividend van 10 miljoen euro over boekjaar 2022 loopt de dividendenteller op tot 397 miljoen euro. De LRM dividenden worden integraal via het Vlaams Gewest en de stichting LSM geïnjecteerd in Limburgse projecten zoals onderwijs, cultuur, toerisme en natuur. 

LRM is gekend en gerespecteerd in Limburg en Vlaanderen om haar investeringen en daadkracht die bijdragen aan de economische heropleving van de regio. Op de 29ste jaarvergadering van LRM, die voor de gelegenheid doorging op DronePort, pakte LRM uit met mooie jaarcijfers en werd een stand van zaken gegeven met betrekking tot zowel de economische als de maatschappelijke voetafdruk van de Limburgse investeringsmaatschappij.

 

11,751 miljoen euro winst

Voor het tweede jaar op rij kan LRM mooie winstcijfers voorleggen, met een resultaat van boven de 10 miljoen euro. Boekjaar 2022 kon worden afgesloten met een geconsolideerde winst van 11,751 miljoen euro.

LRM plantte in 2022 ook heel wat zaadjes voor toekomstige groei: vorig jaar ging er 58 miljoen euro naar 77 verschillende Limburgse bedrijven en projecten (vastgoed, klimaat, …). 41 miljoen betrof bedrijfsfinanciering en gaf zuurstof aan start-ups, scale-ups en mature bedrijven. De resterende 17 miljoen euro ging naar vastgoedinvesteringen zoals campussen, incubatoren, mijnsites en bedrijventerreinen en klimaatprojecten.

 “Belangrijke triggers voor het goede resultaat van het voorbije jaar zijn de verkoop van enkele technologie-parels, zoals UgenTec en Classified Cycling, bedrijven die we begeleid hebben van wieg tot exit. Winsten en vrijgekomen middelen na exits zijn nodig om het hoge investeringsritme te kunnen aanhouden en het rollend karakter van ons fonds in stand te kunnen houden. Ook konden we belangrijke vastgoedtransacties afronden, bijvoorbeeld op Kristalpark III waar de beschikbare percelen schaars aan het worden zijn en er in de komende jaren honderden miljoenen aan investeringen gaan gebeuren door zowel Belgische als buitenlandse investeerders. Onze resultaten kregen ook vleugels door de klimaatprojecten van LRM, zoals Kristal Solar Park, en de hoge energieprijzen. LRM heeft 250 MW aan klimaat- en energieprojecten in beheer, wat overeenkomt met 1 jaar energie voor 130.000 gezinnen”, stelt Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM.

 

LRM heeft overheidsinleg integraal terugverdiend

Het geconsolideerd eigen vermogen van LRM is in het voorbije jaar gestegen tot boven het half miljard euro, 505 miljoen euro om precies te zijn. Dat bedrag is inclusief de kapitaalsverhoging van 100 miljoen euro, vermeld in het Vlaams regeerakkoord van 2019, en de kapitaalsverhoging van 5 miljoen euro die aangewend werd om coronaleningen te verstrekken aan LRM-portefeuillebedrijven. De 30 miljoen euro die in 2022 werd toegezegd om duurzame investeringen te doen in bedrijven, onder de noemer Doorbraak-kapitaal, werd pas in 2023 uitgekeerd en zit nog niet in de cijfers.

Daar tegenover staat dat LRM 397 miljoen euro aan dividenden heeft uitgekeerd sinds 1994, waarvan 10 miljoen euro ten laste van het voorbije boekjaar 2022. LRM beslist niet over de aanwending van haar dividenden, maar ze dragen wel bij tot de maatschappelijke relevantie van LRM in Limburg: door het uitkeren van een dividend versterkt LRM haar maatschappelijke footprint in Limburg.

“Tot en met 2022 heeft LRM 355 miljoen aan werkingsmiddelen ontvangen van de overheid, zijnde de som van het startgeld van 250 miljoen euro en de kapitaalsverhogingen onderweg. Sinds 1994 heeft LRM reeds 387 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd aan het Vlaams Gewest. Dit jaar doen we er nog eens 10 miljoen euro bij. De dividendenteller, een belangrijke graadmeter voor onze maatschappelijke voetafdruk, klokt daarmee af op 397 miljoen euro. De LRM dividenden komen via Vlaanderen en de stichting LSM integraal ten goede komen van Limburgse projecten zoals onderwijs, natuur, cultuur en toerisme. Samengevat kan je stellen dat LRM de ontvangen overheidsinleg al meer dan terugbetaald heeft. Reken daarbij dat LRM meer dan 1 miljard euro aan directe investeringen heeft gedaan en dat ons eigen vermogen is aangegroeid tot 505 miljoen euro. Dat zijn indrukwekkende cijfers waar we fier op zijn”, aldus Mark Maesen, Voorzitter LRM.

 

LRM als partner voor het bedrijfsleven 

LRM toonde zich ook weer in 2022 als een betrouwbare partner van het Limburgse bedrijfsleven. “We blijven investeren in de transformatie en groei van Limburg. We bieden smart money aan: naast een financiële injectie leggen we onze kennis en ons netwerk in de schaal om bedrijven sterker te maken”, licht Tom Vanham toe. “Ons doel? Maximaal bijdragen aan het duurzame behoud en de groei van de tewerkstelling en bedrijvigheid in Limburg. Investeren doen we om bedrijven - van start-ups tot grote bedrijven - te helpen groeien of transformeren. We hebben daarbij een extra boon voor familiale bedrijven”, aldus Algemeen Directeur Tom Vanham . “Specifiek voor 2022 verwelkomden we ook gevestigde bedrijven in onze portefeuille zoals Ellimetal, Euroshoe, Chiyoda en Levenstond, naast een belangrijk aantal nieuwe venture capital dossiers, het vers bloed in de economie en werkverschaffers van morgen.”

Voorzitter Mark Maesen: “We zijn op dat vlak erg ambitieus en willen graag nog meer relevant zijn voor de Limburgse ondernemers: alle bedrijven met een Limburglink, die een specifieke financieringsbehoefte hebben en een solide plan kunnen voorleggen, nodigen we graag uit voor een gesprek. LRM wil hun partner zijn om hun ondernemersdromen waar te maken of om hen doorheen een belangrijke transformatie te loodsen binnen de onderneming.”

 

3 campussen, 7 incubatoren

LRM ontwikkelt en beheert een netwerk van zeven incubatoren en drie campussen (Corda Campus, Thor Park en DronePort) en investeert in de transformatie van bedrijventerreinen om voldoende ruimte te creëren voor ondernemerschap. Incubatoren, campussen en bedrijventerreinen zijn dan ook broedplaatsen voor bedrijven en start-ups met straffe ideeën.

Met trots mag LRM stellen dat het met haar vastgoedportefeuille vorig jaar wel meer dan één steen verlegde. Deze zomer starten na jaren van voorbereiding de werken aan de Corda Arena, de eerste digitale arena van het Europese vasteland. Dit baanbrekend initiatief zal Corda Campus, Hasselt, Vlaanderen en België internationaal in de schijnwerpers zetten. In Genk hebben LRM, Stad Genk en KU Leuven 'Thor Park nv' officieel boven de doopvont gehouden, en zich geëngageerd om samen 40 miljoen euro te investeren in de verdere uitbouw van Thor Park. Nog dit jaar wordt het slimme maakgebouw “de FacThory” in gebruik genomen, waar bedrijven en kennisinstellingen samenwerken rond het thema slimme maakindustrie.

Op DronePort stond het jaar in het teken van de onderhandelingen met een nieuwe strategische partner: in maart 2023 werd een akkoord bereikt met Brussels Airport Company, die een belang van ongeveer 30% zal nemen in DronePort.

Op Kristal Park III in Lommel werden vorig jaar nieuwe bedrijven aangetrokken in samenwerking met FIT en VLAIO. Die bedrijven gaan honderden miljoenen euro’s investeren in Lommel, en gaan opgeteld meer dan 1.000 nieuwe jobs creëren.

 

LRM transformeert de mijnsites

 Als erfgenaam van de mijnsites focust LRM daarnaast ook op de herontwikkeling van voormalige Limburgse mijnsites zoals be-MINE en Terhills. “Terhills is een toeristische belevingssite die tegenwoordig meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar trekt, mede ook dankzij de synergiën met private partners zoals Elaisa Wellness en Maasmechelen Village. Het vakantiepark Terhills Resort is het mooiste vakantiepark van het land en is op alle vlakken een schot in de roos”, aldus een zichtbaar trotse Algemeen Directeur Tom Vanham. “Ook het Terhills Hotel beleefde haar beste jaar ooit. Dat je je er kan verplaatsen met de eerste zelfrijdende shuttles in België zonder steward aan boord, onderstreept dat ook op een erfgoedsite LRM met innovatie het verschil wil maken. We ontwikkelen met aandacht voor het verleden, met de voeten in het heden en met een blik op de toekomst.”

Ook in Beringen, op be-MINE, staat er nog heel wat gepland. Zo wil LRM extra woongelegenheid creëren via Houtpark en zal be-NATURE een nieuwe toekomst geven aan de majestueuze Kolenwasserijen 1 en 3. Voor beide projecten werd vorig jaar de studiefase afgerond en zijn de vergunningsaanvragen lopende.

 

 Financiering voor duurzame energietransitie

Al sinds haar oprichting in 1994 zit LRM op de duurzaamheidstrein. Tom Vanham: “We hebben momenteel 250 MW aan wind-, zon- en batterijprojecten in beheer, wat overeenkomt met 1 jaar energie voor 130.000 gezinnen. We hebben eveneens een indrukwekkend track record op het vlak van duurzame vastgoedontwikkelingen en bedrijfsinvesteringen. Duurzaam investeren zit in ons DNA. In 2022 heeft LRM beslist om ook op de eigen sites een tandje bij te steken: we gaan op eigen sites 20.000 zonnepanelen en 500 laadpunten realiseren binnen de 3 jaar. De eerste installaties gaan we tegen de zomer in gebruik nemen”, blikt Tom Vanham vooruit.

LRM wil bedrijven extra aansporen om te investeren in een duurzamer productieproces, infrastructuur en bedrijfsvoering. “Daarom ontwikkelden we het ‘Doorbraak-kapitaal’. Een product dat we kunnen realiseren met de steun van Jo Brouns, Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw, die het voorstelde aan de Vlaamse regering en zo 30 miljoen euro kapitaalsverhoging wist vrij te maken. Bedrijven kunnen bij ons aankloppen voor uiteenlopende projecten, zolang duurzame energietransitie het doel is. Ook hier helpen we hen niet alleen met financiering, maar nemen we ook het volledige projectmanagement voor onze rekening. Denk daarbij aan subsidies, vergunningen, juridische zaken en beheer.”

In 2022 ontving LRM als één van de eerste bedrijven in Vlaanderen het gerenommeerde charter SDG Champion van UNITAR, verbonden aan de Verenigde Naties. Op de eerste Limburgse Vastgoed Awards in november 2022, georganiseerd door Voka - KvK Limburg, werd het Terhills Resort bekroond met de Sustainability Award.

“Samengevat: 2022 was een goed jaar voor LRM, zowel op het vlak van financiële resultaten als het planten van nieuwe zaadjes voor toekomstig rendement”, besluiten Voorzitter Mark Maesen en Algemeen Directeur Tom Vanham.