Nieuws - 10/03/23

Brussels Airport zet verder in op drone-innovatie en plant investering in DronePort

De sector van de drones en Advanced Air Mobility evolueert snel en biedt nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor de luchtvaartindustrie. Daarom wil Brussels Airport investeren in DronePort, een uniek ecosysteem gericht op onderzoek, innovatie en ontwikkeling in de markt van de drones en Advanced Air Mobility. Met deze investering wil Brussels Airport innovatie en ontwikkeling op het vlak van drones verder ondersteunen.  

DronePort bevindt zich op de voormalige luchtmachtbasis van Sint-Truiden, en is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Sint-Truiden, POM Limburg en JK Invest. De ontwikkeling van de site startte in 2013, en DronePort wil onderzoek en innovatie stimuleren door een ecosysteem te creëren voor de drone en Advanced Air Mobility sector. Dit ecosysteem omvat zowel een regionale luchthaven als verschillende diensten waaronder een campus, een drone test site en een incubator die een groeiplatform vormen voor bedrijven die deze nieuwe markt verder willen ontwikkelen.

Brussels Airport heeft de ambitie om een leidende rol te spelen in de ontwikkeling en toepassing van innovatieve oplossingen gebaseerd op het gebruik van drones. In 2021 is Brussels Airport daarom reeds aandeelhouder geworden van SkeyDrone, een pionier op vlak van dronediensten en dronemanagementsystemen. Door deze beoogde kapitaalinjectie in DronePort zou Brussels Airport nu ook daarvan medeaandeelhouder worden. 

“Door een belang van 30% in DronePort te verwerven, zullen we de mogelijkheid hebben om een unieke positie in deze opkomende industrie op te nemen.”, legt Arnaud Feist CEO van Brussels Airport Company uit. “We investeren steeds meer in de ontwikkeling van innovatieve technologieën en werken aan verschillende drone-projecten onder andere op vlak van luchthavenbeveiliging en operationele efficiëntie. Met deze participatie in DronePort wil Brussels Airport haar rol in de ontwikkeling van oplossingen en diensten op basis van dronetechnologie versterken.” 

Deze beoogde kapitaalsverhoging zal het voor DronePort mogelijk maken om de ontwikkeling van hun infrastructuur en ecosysteem verder te zetten en te versnellen. Het partnerschap van aandeelhouders maakt het mogelijk de co-creatie te versnellen en de drone-community en haar ontwikkelingen in België en daarbuiten te promoten. De partners hebben de gezamenlijke ambitie om DronePort uit te bouwen tot een droneluchthaven met internationale uitstraling.

“DronePort werd enkele jaren geleden opgericht, toen al inspelend op de ontluikende drone-industrie en was zijn tijd ver vooruit dankzij de unieke testfaciliteiten, incubatiewerking en infrastructuur. De instap van Brussels Airport Company zal een nieuw hoofdstuk inluiden voor DronePort, een volgende stap in de levenscyclus van de vennootschap. Brussel Airport is een sterke strategische partner met gedegen luchtvaartkennis, een duidelijke ambitie en een internationaal netwerk dat DronePort zal helpen opschalen tot een referentie in de dronesector op Europees niveau”, aldus Tom Vanham, Algemeen Directeur van LRM.

De transactie moet nog worden gefinaliseerd en goedgekeurd door de relevante mededingingsautoriteiten en respectievelijke bestuursorganen en zal naar verwachting midden 2023 worden afgerond.

 

Contact:

Jeroen Bloemen, Woordvoerder LRM
0477 67 47 18
j.bloemen [at] lrm.be

Brussels Airport Press Office
02 753 53 53
Media [at] brusselsairport.be  

 

Over Brussels Airport   

  Brussels Airport is één van de belangrijkste luchthavens van Europa. In 2022 verwelkomde de luchthaven bijna 19 miljoen passagiers, ten opzichte van 26.4 miljoen passagiers in 2019. De luchthaven heeft ook een belangrijke cargoactiviteit met 776.000 ton vrachtvervoer in 2022. Brussels Airport komt tegemoet aan de specifieke behoeften van zakenreizigers én vakantiegangers voor zowel binnen-Europees als langeafstandsverkeer, en verbindt België in 2023 met 200 rechtstreeks bereikbare bestemmingen wereldwijd, aangeboden door 70 luchtvaartmaatschappijen.   

De luchthaven biedt ook een toonaangevend cargoplatform, gespecialiseerd in het transport van farmaceutische producten, bederfbare goederen, e-commerce en levende dieren. Brussels Airport is de belangrijkste farmahub in Europa met de grootste oppervlakte aan temperatuurgecontroleerde magazijnen.  

Brussels Airport is de projectleider van Stargate, een programma binnen de Europese Green Deal, en werkt samen met een consortium van 21 partners om tegen 2026 verschillende innovaties en initiatieven te ontwikkelen voor een versnelde transitie naar een groenere luchtvaart gericht op drie grote pijlers: de verdere decarbonisatie van de luchthavenoperaties, het verbeteren van de lokale omgevingskwaliteit, en het stimuleren van de modal shift.

Brussels Airport is de op één na belangrijkste economische groeipool in België, goed voor 24.000 directe en 40.000 indirecte jobs en wordt uitgebaat door Brussels Airport Company. De aandeelhouders zijn de Belgische Staat (25%) en een consortium van privé-investeerders (75%). Volg Brussels Airport op Twitter, Linkedin, Instagram en Facebook.  

Over DronePort

DronePort werd opgericht door de Limburgse investeringsmaatschappij LRM NV, stad Sint-Truiden, POM Limburg, LRA (Limburg Regional Airport) en JK INVEST. DronePort biedt een state-of-the-art testomgeving aan voor drones. Er is een bruisend ecosysteem aanwezig van onderzoekers, startups en ondernemers in de drone-industrie, alsook een specifieke incubator voor jonge bedrijven. De campus biedt huisvestingsmogelijkheden aan voor bedrijven in diverse formules, in combinatie met vergaderzalen en flexwerkplekken. Bedrijven kunnen er rekenen op uitgebreide ondersteuning op vlak van sector-gebonden knowhow en coaching. DronePort heeft de ambitie om uit te groeien tot dé dronehub van Vlaanderen en Europa.

Over LRM

LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert. We zorgen voor een stevige basis zodat bedrijven en projecten die jobs in Limburg creëren kunnen groeien. Onze financiële middelen en expertise zorgen, samen met de troeven van Limburg, voor een unieke voedingsbodem.

Over Stad Sint-Truiden

Sint-Truiden is de hoofdstad van Haspengouw met een voorbeeldrol voor de hele regio. Als authentieke en historische stad - midden in het groen - garandeert Sint-Truiden een hoge levenskwaliteit voor inwoners, bezoekers en bedrijven. Door haar zin voor creativiteit, innovatie en specialisatie, zet Sint-Truiden zich Europees op de kaart binnen tal van economische domeinen.

Over POM Limburg

POM Limburg voert het socio-economische beleid uit van de provincie Limburg  via doelgerichte acties en het realiseren van hefboomprojecten met als doel Limburg economisch te versnellen.  Onze hefboomprojecten vinden hun oorsprong in een aantal speerpuntsector-platformen waar overheid, kennisinstellingen en bedrijven in overleg gaan en die projecten vorm geven.  POM streeft er naar om elk goed ondernemend idee alle kansen en omkadering te geven om vanuit Limburg de wereld te veroveren.

Over JK Invest

JK Invest is de investeringsvennootschap van de private investeerders Jack Waldeyer en Kris Van den Bergh. Beide zijn gepassioneerd door de luchtvaart en zijn actief in een aantal luchtvaartgerelateerde activiteiten. Met JK Invest mikken ze vooral op technologische start-ups en jonge groeibedrijven die ze met financiële injecties en coaching naar een hoger niveau proberen te brengen.

Droneport

Droneport