Nieuws - 23/02/23

ONTOFORCE gaat de samenwerking aan met het Prinses Máxima Centrum om efficiënter kinderoncologisch onderzoek te bevorderen met innovatieve datatechnologie

(Gent, België en Utrecht, Nederland – 22 februari 2023)

Het ONTOFORCE data-en kennisplatform wordt toegevoegd aan de digitale architectuur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, het Nederlandse onderzoeksziekenhuis voor kinderkanker.

ONTOFORCE, een toonaangevend Belgisch softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in data management en kennistechnologie voor de life sciences industrie, is een samenwerking aangegaan met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, Nederland, voor het gebruik van DISQOVER, het data-en kennisplatform van ONTOFORCE. Met behulp van DISQOVER zal het Prinses Máxima Centrum datasilo’s samenbrengen in één geharmoniseerd platform, waardoor data-exploratie niet alleen geoptimaliseerd wordt maar ook minder tijd en tevens kosten zal vergen. Het contract volgt op een uitgebreide pilot die uitgevoerd werd in 2022. Hierbij waren meerdere onderzoekers en clinici van het Prinses Máxima Centrum betrokken en dit heeft hen toegelaten om zowel een doorgedreven kennis op te doen over de DISQOVER technologie als uit de eerste hand te ervaren hoe deze het onderzoek efficiënt transformeert.

Het Prinses Máxima Centrum heeft als missie om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Om dit te bereiken wil de organisatie de uitwisseling van gegevens en kennis tussen onderzoeks- en zorgeenheden verbeteren. Daardoor zullen cross-functionele gegevens beter entoegankelijker en gemakkelijker terug te vinden zijn, met inachtneming van privacy- en securitybeleid. Het DISQOVER-platform van ONTOFORCE maakt dit proces mogelijk en laat toe dat men vlotter doorheen data kan zoeken. Bovendien zullen ze dankzij het platform de FAIR-data-principes (‘Findable’ – ‘vindbaar’, ‘Accessible’ – ‘toegankelijk’, ‘Interoperable’ – ‘interoperabel’ en ‘Reusable’ – ‘herbruikbaar’) kunnen hanteren, een best practice voor onderzoeksinstellingen. Dankzij het DISQOVER-platform maakt het Prinses Máxima Centrum een efficiëntie- en innovatieslag, en versnelt het onderzoeksziekenhuis de data-democratisering. Daarnaast zullen ONTOFORCE’s data science-experts de gebruikers van het Prinses Máxima Centrum bijstaan om maximaal resultaat te behalen waardoor ze hun onderzoeken verder kunnen optimaliseren.

DISQOVER, het paradepaardje van ONTOFORCE, is een data- en kennisplatform dat het zoeken naar en verkennen van data optimaliseert. Het maakt gebruik van semantische technologie en van een kennisgrafiek die gebaseerd is op ontologie. Dat laat de gebruiker toe sneller en efficiënter verbanden te vinden tussen gegevens in diverse databases. Het platform is specifiek ontwikkeld voor de life sciences-sector, en bevat standaard 140 van de beste openbare gegevensbronnen in de gezondheidszorg en life sciences. Dankzij die koppeling kunnen zorginstellingen niet alleen de kloof tussen onderzoek en het ziekenhuis overbruggen, maar kunnen gebruikers ook nieuwe connecties tussen de gegevens ontdekken en daardoor kunnen ze nieuwe inzichten opdoen om toekomstig onderzoek en zorg te verbeteren.

“Het is voor het ONTOFORCE team een hele eer om te mogen samenwerken met het Prinses Máxima Centrum”, zegt Valerie Morel, Chief Executive Officer van ONTOFORCE. “Wij ondersteunen deze organisatie dan ook heel graag in hun onderzoeks- en zorgactiviteiten. Hun successen leiden immers tot betere resultaten voor hun patiënten. We zijn verheugd om het jaar te beginnen met deze samenwerking en kijken uit naar de toekomst.”
"Met ONTOFORCE's geavanceerde zoektechnologie kunnen we op een veilige manier meer klinische gegevens dan ooit tevoren ontsluiten. Dit draagt bij aan het verbeteren van onze zorg voor kinderen met kanker en ons kinderoncologisch onderzoek", zegt Michiel Kooper, Managing Director IDT bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. "We zijn erg tevreden over de ondersteuning die we van de data scientists van ONTOFORCE tot op heden hebben gekregen. Ze hebben ons geholpen om DISQOVER af te stemmen op de specifieke behoeften van onze organisatie. We kijken dan ook uit naar de verdere, concrete resultaten van onze samenwerking.”

Over ONTOFORCE

ONTOFORCE helpt life sciences bedrijven onderzoek en medicijnontwikkeling te versnellen door verborgen inzichten uit gegevens te ontsluiten. Hun paradepaardje, DISQOVER, is gebaseerd op semantische technologie en een op ontologie gebaseerde kennisgrafiek. Het is een data- en kennisplatform dat speciaal is ontwikkeld voor de life sciences-industrie. DISQOVER verbindt de interne, vaak geïsoleerde gegevens van een organisatie naadloos met gelicentieerde gegevens en openbare gegevens in één gebruiksvriendelijk, aanpasbaar platform, waardoor efficiënte gegevensverkenning en -analyse mogelijk worden.

DISQOVER heeft meer dan 10.000 gebruikers over de hele wereld en wordt gebruikt door 10% van de top 100 farmaceutische bedrijven en vele biotech-organisaties. Gebruikers zijn onder meer wetenschappelijke onderzoekers, bio-informatici, data scientists en vele anderen.
ONTOFORCE heeft zijn hoofdkantoor in Gent, België, en heeft een tweede kantoor in Cambridge, Massachusetts in de Verenigde Staten. Lees meer over ONTOFORCE op ontoforce.com en probeer DISQOVER op disqover.com.

Over het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Als een kind ernstig ziek is door kanker, staat maar één ding voorop: genezen.
Ieder jaar krijgen zo’n 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker. Helaas overlijdt één op de vier van deze kinderen. Daarom werken we in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie elke dag grensverleggend en gepassioneerd samen aan het verbeteren van de overlevingskans, en aan de kwaliteit van leven van kinderen met kanker. Nu, en op de langere termijn. Want kinderen hebben nog een heel leven voor zich.
Het Prinses Máxima Centrum is geen gewoon ziekenhuis, maar een onderzoeksziekenhuis. Alle kinderen met kanker in Nederland worden hier behandeld en al het onderzoek naar kinderkanker vindt hier plaats. Daarmee is het Prinses Máxima Centrum het grootste kinderkankercentrum van Europa. Ruim 900 zorgprofessionals en 450 onderzoekers werken nauw samen met Nederlandse en internationale ziekenhuizen aan betere behandelingen en nieuwe perspectieven op genezing.

Zo geven we het kind van vandaag de allerbeste zorg én zetten we belangrijke stappen om de overlevingskansen voor de kinderen die nu nog niet genezen, te verbeteren.