Nieuws - 15/12/22

LRM-magazine II: Recybuild klaar om paardenomheiningen wereldwijd te verduurzamen

Omheiningen voor paardenweides die esthetisch niet moeten onderdoen voor publiekslieveling hout en die tegelijkertijd niet kromtrekken of verkleuren? Check. Recybuild ontwikkelde een uniek kunststofproduct dat voor 100% uit gerecycleerde granulaten bestaat en klaar is om het hart van de internationale paardensector te veroveren. En dat vanuit Beringen.

Recybuild

Steve Vanswartenbrouck en Emmanuel Govaerts richtten Recybuild in 2018 op samen met drie andere aandeelhouders. Emmanuel: “Voor paardenweides zijn (hard)houten omheiningen al jarenlang de norm, al is er steeds meer aandacht voor de nadelige effecten hiervan. Aan de ene kant heb je de problematische impact van houtkap op het milieu. Aan de andere kant heeft hout zijn beperkte levensduur en hoge kost in onderhoud.”

Emmanuel: “RECO, onze grondstof, is het resultaat van jaren ontwikkelen, optimaliseren, testen, testen en nog eens testen. De productie is technisch een heel gecompliceerde industriële activiteit, maar vandaag is RECO klaar voor de markt.”

“RECO is een samentrekking van RE en ECO. Het bestaat voor 100% uit gerecycleerde granulaten, waarvan 98% rechtstreeks uit onze PMDzakken komt. We maken gebruik van PMD-afval dat in Limburg wordt ingezameld en dat door een Limburgs bedrijf wordt gesorteerd. Eén paal uit RECO komt overeen met het equivalent van het PMD-afval van een gemiddeld gezin in één jaar. Hoe meer we groeien, hoe positiever onze impact is op de gigantische afvalberg waar we vandaag de dag op zitten.”

Emilie Govaerts, Raf Vanswartenbrouck, Steve Vanswartenbrouck, Emmanuel Govaerts

DUURZAAM ALTERNATIEF VOOR HOUT

Steve: “Ons product kan voor talloze toepassingen gebruikt worden, maar we focussen ons in eerste instantie bewust op paardenomheiningen. Die markt is op zoek naar een duurzaam product met dezelfde kwaliteit als hout en dat ook esthetisch niet moet onderdoen. Onze omheiningen zien er praktisch hetzelfde uit. Dat ze onderhoudsvrij zijn en niet splinteren of kromtrekken, onderscheidt hen van hout en andere kunststofoplossingen.”

“We zijn zelf in de eerste plaats een rasecht productiebedrijf. Voor de vermarkting van ons product werken we samen met De Sutter Naturally, marktleider in paardenomheiningen en ook een Vlaams bedrijf. Ze vermarkten onze omheiningen onder de naam Infinity Fences in praktisch volledig Europa. Landen zoals Duitsland en Oostenrijk zijn het meest klaar voor deze innovatie. We vinden het symbolisch wel mooi dat een van onze eerste klanten ook Limburgs is.”

“De paardensector is over het algemeen een heel traditionele sector waar publiciteit voornamelijk gebeurt op events, beurzen en wedstrijden. Corona heeft het ons op dat vlak niet gemakkelijk gemaakt. Ondertussen lanceerde De Sutter Naturally onze omheiningen al op meerdere events, waar ze heel positief onthaald werden en zelfs in de prijzen vielen.”

Recybuild

EINDELOZE TOEPASSINGEN VOOR ANDERE MARKTEN

Emmanuel: “We hebben vier jaar heel intensief gewerkt aan ons product en mogen fier zijn op waar we nu staan. Al is het niet vanzelfsprekend om jarenlang puur bezig te zijn met de ontwikkeling en het op punt stellen van onze productie. LRM was hierin een belangrijke partner. Gunter Plevoets, ons aanspreekpunt, was meteen overtuigd van ons product en zag de meerwaarde ervan in. Dankzij eerst een KlimOp-lening en nu een Doorbraak-lening helpt LRM ons om te blijven groeien. Daarnaast dienden we bij VLAIO een innovatiedossier in voor bijkomend onderzoek, want de toepassingen van ons product zijn eindeloos.”

“Onze grootste ambitie is dan ook om ons gamma uit te breiden en nieuwe markten aan te boren. Wij staan open voor elke mogelijke toepassing waar ons product zich toe leent. Van verkeersborden tot palen voor in kanaalsluizen.”