Nieuws - 27/10/22

LRM investeerde al 40 miljoen in industriële en familiebedrijven afgelopen 2 jaar

​​​​​​​LRM-lening van 1,5 miljoen voor Genkse Chiyoda actief in de printingsector

Hasselt - De Limburgse investeringsmaatschappij LRM zette de voorbije twee jaar meer dan ooit in op de verankering en versterking van lokale gevestigde ondernemingen en familiebedrijven. Dat de behoefte in de voorbije jaren groot was, blijkt uit de cijfers. LRM investeerde sinds september 2020 maar liefst 40 miljoen euro in industriële en familiebedrijven. Een van de recente investeringen van LRM is het Japanse bedrijf Chiyoda, gevestigd in Genk en wereldwijd actief in een nichemarkt van de printingsector. Het bedrijf kon bij LRM terecht voor een lening van 1,5 miljoen euro voor de vernieuwing van haar rotogravurelijn en de verdere diversifiëring van het aanbod.

Smart money

De voorbije twee jaar heeft de Limburgse investeringsmaatschappij LRM 40 miljoen euro geïnvesteerd in familiebedrijven en industriële bedrijven in onze provincie. LRM bewijst daarmee opnieuw dat Limburgse ondernemers ook – en zeker - in tijden van crisis op een sterke en solide partner kunnen rekenen. De investeringsmaatschappij zette tijdens de coronacrisis haar schouders onder het Limburgse bedrijfsleven, net zoals ze bij vorige crisissen een actieve rol opnam in het versterken van bedrijven en het Limburgse economische weefsel.

“De coronacrisis hakte er bij heel wat gevestigde bedrijven zwaar in”, zegt Tom Vanham, algemeen directeur LRM. “We hebben bedrijven die intrinsiek gezond zijn een reddingsboei aangereikt met wat wij ‘slim geld’ noemen. LRM is een huis van vertrouwen voor álle Limburgse ondernemers die op zoek zijn naar financieel maatwerk en risicofinanciering. Samen met onze ondernemers bieden we het hoofd aan de financiële en strategische uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden en streven we gezonde groei na.”

Dominique Roux, Head of LRM Private, vervoegde in september 2020 het investment team en vertaalde de smart money-focus richting industriële en familiale ondernemers in Limburg, en met succes. “Die focus houdt een financieel engagement in mét toegevoegde strategische en inhoudelijke waarde voor de ondernemers”, zegt Dominique Roux. “LRM fungeert voor portfoliobedrijven als betrouwbare partner en als klankbord tijdens én na het investeringstraject, stelt haar netwerk ter beschikking, denkt mee, stimuleert synergiën en zet haar Human Capital in om bedrijven naar een hoger niveau te tillen.”

Financiële instrumenten

LRM beschikt over een breed arsenaal aan financiële producten (Klimop-, Plus- en Doorbraak-lening, diverse kapitaalvormen, mezzanine…). Die instrumenten zijn er ook voor familiale bedrijven die bezig zijn met de opvolging door de volgende generatie (Next Gen), digitalisering of internationalisering.

Eén van de gevestigde bedrijven die in LRM een betrouwbare partner vond, is Chiyoda, de Europese dochteronderneming van het Japanse Chiyoda Gravure Corporation. De drukkerij voor decoratieve toepassingen is gespecialiseerd in speciale folies, de nabehandeling van geprint papier en prints op uiteenlopend interieur (keukens , laminaatvloeren, meubelpanelen…). De focus op kwaliteit, maatwerk en een flexibele productie onderscheidt Chiyoda van haar concurrenten.

1,5 miljoen voor Chiyoda

Chiyoda is wereldwijd actief in een nichemarkt van de printingsector. Het bedrijf wilde groeien en verder innoveren. Bij LRM kon het bedrijf terecht voor een lening van 1,5 miljoen euro voor de vernieuwing van haar rotogravurelijn en de verdere diversifiëring van het aanbod. “Sinds de oprichting in 1983 creëerden we vanuit onze vestiging in Genk 180 jobs”, zegt Peter Coenegrachts, Managing Director bij Chiyoda. “De jaren voor de coronacrisis vertoonden een flinke omzetdaling door de sterke concurrentie op een sterk verzadigde markt. Dit was voor ons het signaal om in te zetten op productinnovatie en nieuwe toepassingen binnen onze markt.  Met LRM haalden we een strategische partner voor de toekomst aan boord die ons financieel en inhoudelijk bijstonden om deze strategische omwenteling mogelijk te maken.”

“Chiyoda is een gekende naam in de printindustrie en straalt al jaren de nodige stabiliteit uit”, zegt Dominique Roux. “Dat komt zowel in het management als in de klantenportefeuille tot uiting. Daarnaast is Chiyoda een belangrijke werkgever in onze regio, een parameter waar LRM veel belang aan hecht. Een deuk in de resultaten, veroorzaakt door bijvoorbeeld een corona-crisis, hoeft voor een intrinsiek sterk bedrijf zoals Chiyoda geen belangrijk probleem te betekenen. We zijn blij om te zien dat mede door onze tussenkomst Chiyoda blijvend heeft kunnen investeren en sterker staat dan ooit tevoren.”

In de afgelopen jaren bouwde LRM een sterke reputatie op als risicokapitaalverstrekker van Limburgse bedrijven. Dankzij haar vastgoedinvesteringen in campussen (zoals Corda Campus, Thor Park en DronePort), incubatoren voor startups en de voormalige mijnsites van be-MINE en Terhills werden sterke fundamenten gegoten voor economische groei en de versterking van de regio. De innovatieve klimaatinvesteringsprojecten, zoals Kristal Solar Park of het batterijenproject op Terhills, bezorgden LRM het label van duurzame investeerder.