Nieuws - 24/02/22

Succesvolle Corda Campus klaar voor nieuwe uitbreidingsfase

Hasseltse campus zet aantrekken van talent centraal en breidt uit met 9 hectare

De Hasseltse Corda Campus lanceert vandaag haar masterplan 2.0. Met een geraamde investering van 150 miljoen euro en een uitbreiding van 9 hectare, bovenop de reeds ontwikkelde 14 hectare, wil Corda Campus haar rol als toonaangevende technologie en innovatiecampus binnen Europa bevestigen. Het behouden en aantrekken van talent, in alle domeinen en leeftijdsgroepen, staat daarbij centraal. Buiten nieuwe kantoorformats bevat het masterplan ook andere thema’s zoals onderwijs, zakelijke huisvesting en is er ruimte voorzien voor ondersteunende faciliteiten zoals cleanrooms of een datacenter. De Corda Arena, de eerste digitale arena van het Europese vasteland, is al in ontwikkeling en wordt de eerste concrete realisatie in het nieuwe masterplan. De uitrol van het resterende plan zal gefaseerd gebeuren met als doel een totale oplevering in 2030.

Amper zes jaar geleden werd de Hasseltse Research Campus, een voormalige Philipssite, omgevormd tot Corda Campus. De innovatieve campus nam na de bouw van het iconische Corda 1 gebouw, met een schuin groendak, een vliegende start. Nu, een paar jaar later, zijn er heel wat nieuwe kantoorgebouwen met unieke kantoorformats en communitydiensten bijgekomen en is al 14 hectare van de campus succesvol ontwikkeld. Momenteel werken er 5000 mensen in 250 bedrijven. Tegen 2030 moeten dat er maar liefst 7500 zijn in 350 bedrijven. De Hasseltse campus, een 100 procent dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, spreekt daarmee duidelijke taal en wil Corda Campus als toonaangevende technologie en innovatie campus verder vorm geven. Om dat te realiseren tekende ze samen met het internationale/lokale consortium VenhoevenCS/Geosted een nieuw masterplan uit. “Onze campus is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een financieel gezonde en rendabele plek. Corda is meer dan een optelsom van kantoorruimtes: het is een uniek ecosysteem van startups, scale-ups en grote bedrijven, omringd door overheidsorganisaties en kennisinstellingen. Corda Campus is een succesvolle reconversie van een voormalige Philipssite en een referentie als succesvolle bedrijvencampus. Nu zijn we klaar voor de volgende fase en willen we ons internationaal op de kaart zetten”, zegt Raf Degens, algemeen directeur van Corda.

Corda wijken

Corda Campus is klaar om een nieuw hoofdstuk te schrijven in het Corda-succesverhaal. De techcampus ontwikkelde daarvoor een nieuw masterplan voor de komende vijf à tien jaar. Talent, daar draait het om, en dat wordt ook duidelijk in het nieuwe plan. Het is een blauwdruk van mogelijke nieuwe ontwikkelingen waarbij de campus opnieuw verder kijkt dan enkel naar kantoorformules. Zo wordt er stevig ingezet op thema’s en elementen die het aantrekkelijk maken voor jong én oud om aan de slag te gaan op de campus. Denk daarbij aan een school van de toekomst, waarbij jongeren op een innovatieve manier klaargestoomd worden voor de snel veranderende wereld. Ook hippe woonunits duiken op in het masterplan. Geen appartementen zoals we dat gewoon zijn, maar multifunctionele woon-en werkruimtes die bijvoorbeeld ideaal zijn voor expats om in te logeren tijdens hun businesstrip. En er werd ook gedacht aan functionele ruimtes zoals cleanrooms of een datacenter, zeer interessant en onmisbaar voor de honderden techbedrijven die gevestigd zijn op de campus.

Binnen 5 à 10 jaar moet het er staan, het tweede deel van de Hasseltse Corda Campus. Voor de ontwikkeling van het nieuwe masterplan werd er goed geluisterd naar de noden en wensen van de huidige businesscommunity. Net zoals in een grootstad zal er gewerkt worden met ‘wijken’ waarbij elke wijk zijn eigen accenten heeft. Zo kan je in de ‘nieuwe buurt’ werken in hippe en flexibele ‘kantoorpixels’ – gebouwen die bestaan uit flexibele delen met een pixelvormige architectuur bestaande uit transparante gevels die zorgen voor open ruimtes en dakterrassen. Deze kantoorpixels zien er bovendien hypermodern en trendy uit, maar ze blenden ook perfect met de rustige en groene uitstraling van de campus. “Met enige fierheid durven we spreken van een erg succesvol reconversieproject op deze site. Een oude Philipssite werd omgebouwd tot een dynamische werkplek, waar ditmaal tientallen bedrijven zitten en enkele duizenden mensen werken in een dynamische, aantrekkelijke en stimulerende omgeving. Dit succes heeft vele vaders die allemaal met trots kunnen terugkijken op de verschillende fases waarin het traject is gelopen. Het is voor ons erg belangrijk dat de volgende uitbreiding van de campus blijft passen in de omgeving. Dat wil zeggen dat we niet voor grote, hoge torens gaan, maar voor gebouwen die passen en opgaan in de omgeving met functies die ook ondersteunend zijn voor de buurt en een meerwaarde voor iedereen die werkt of woont op en rond Corda Campus”, zegt Tom Vanham, algemeen directeur LRM.

Duurzame campus

“Met dit ambitieuze masterplan voor de verdere uitbouw van Corda Campus tot dé toonaangevende Europese technologie- en innovatiecampus, speelt LRM haar rol in het boosten van economische bedrijvigheid in Limburg met verve. Door de uitbreiding met negen hectare zullen ruim 2500 nieuwe talenten de kans krijgen aan de slag te gaan op de werkvloer van de toekomst. Corda Campus 2.0 sluit volledig aan bij mijn ambitie om Vlaanderen als innovatieve en duurzame regio sterker op de kaart te zetten en talent naar onze regio te halen”, zegt Vlaams minister van Werk en Economie, Hilde Crevits. Corda Campus heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot de grootste en meest innovatieve campus van het land. De mix van startups, scale-ups en corporate bedrijven zorgt voor een uniek ecosysteem. “Dit nieuwe masterplan is een investering in de toekomst. We gaan opnieuw voor gebouwen en initiatieven met een duurzaam, economisch en ecologisch karakter. Het masterplan is een menukaart van mogelijkheden om talent te versterken. Elk nieuw project wordt door een rendementsbril bekeken en moet waarde toevoegen aan de campus en haar bewoners”, zegt Hugo Leroi, voorzitter van de Raad van Bestuur van Corda Campus.

Het plan is op elke manier toekomstgericht opgesteld. Met oog op de modal shift en de voortrekkersrol die de campus daarin wil spelen, wordt er stevig ingezet op mobiliteit. Zo wordt er aan het huidige treinstation van Kiewit, dat grenst aan de campus, een stationsplein voorzien waarbij heel wat mobiliteitsdiensten gebundeld worden. Denk daarbij aan deelwagens, elektrische fietsen of steps. Wagens worden volledig van de campus gehouden zodat het groene Cordapark nog meer tot zijn recht komt. Een indrukwekkende laadinfrastrucuur moet ervoor zorgen dat elektrische wagens te allen tijden opgeladen kunnen worden. “Corda Campus is uitgegroeid tot het vlaggenschip van de nieuwe economische dynamiek die Limburg vandaag aan de dag legt. De uitbreiding en de nieuwe faciliteiten zullen dat verder versterken. Vanuit het provinciebestuur en POM Limburg trachten we via SALKturbo Limburg te versnellen op het vlak van digitalisering en hoogwaardige jobs. Corda Campus speelt daarin een belangrijke rol”, zegt gedeputeerde voor Economie Tom Vandeput.

Corda Arena

In de eerste fase van het masterplan ligt de focus op de bouw van de Corda Arena, een project dat eerder al werd aangekondigd en in uitvoering is. De procedure voor de Corda Arena is al gestart en kan rekenen op de steun van Toerisme Vlaanderen. Tegen 2024 zal de Corda Arena haar deuren officieel openen. Het wordt een digitale, hypermoderne belevingsarena die een centrale plaats op de campus zal innemen.        

De Corda Arena wordt met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland. Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij events omgetoverd kunnen worden tot belevingsvolle skyboxes. De arena zelf heeft een amfitheateropstelling en biedt plaats aan maximaal 4000 mensen. “Hasselt wil opnieuw een innovatieve koploper zijn in Limburg, Vlaanderen en de Euregio. Corda Campus is wat dat betreft ons vlaggenschip. Corda Campus heeft Hasselt mee op de kaart gezet als smart city en ondernemende stad en we zijn trots om ons steentje bij te dragen aan de groei ervan”, zegt Steven Vandeput, burgemeester stad Hasselt.

Het volledige masterplan moet opgeleverd worden tegen 2030.