Nieuws - 18/11/21

KlimOp-bedrijf B4Plastics wint Food Planet Prize

1,75 miljoen prijzengeld voor duurzaam plastic

Dilsen-Stokkem - Het Limburgse B4Plastics is één van de twee winnaars van de Food Planet Prize en haalt daarmee 2 miljoen dollar (1,75 miljoen euro) binnen. Die award is de belangrijkste milieuprijs die vandaag wordt uitgereikt aan innovatieve bedrijven in de voedingssector.

B4Plastics is één van de snelst groeiende bioplasticbedrijven ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt milieuvriendelijke polymeren voor andere bedrijven op basis van allerhande groenafval en beheert in het laboratorium in Limburg de grootste collectie aan nieuwe biokunststoffen ter wereld. Zaakvoerder Stefaan De Wildeman wil wereldwijd de eerste zijn om bioplastic van eigen bodem te produceren en zo van de globale fossiele plasticindustrie een lokaal en hernieuwbaar gegeven maken.

Heel wat vismateriaal - zoals netten, kooien en touwen - wordt vandaag achtergelaten in de oceaan en veroorzaakt daar een enorme plasticvervuiling. De stroming van de zee vermaalt het plastic tot hele kleine stukjes die uiteindelijk – via de vis die wij eten - weer in onze voedselketen terechtkomen. B4Plastics doet een flinke duit in het zakje om een oplossing te bieden voor vervuiling door microplastics. Het sterke bioplastic dat ze produceren, heeft een houdbaarheidsdatum en wordt op een natuurlijke manier afgebroken van zodra het in de vorm van bijvoorbeeld visnetten in het water wordt vergeten of achtergelaten.

In naam van alle medewerkers wenst LRM zaakvoerder Stefaan De Wildeman en zijn team van harte proficiat met deze prijs. LRM is fier om zo’n duurzame parel te kunnen ondersteunen met een KlimOp-lening.