Nieuws - 14/10/21

Cegeka koopt eigen aandelen over van LRM

De Limburgse investeringsmaatschappij LRM verzilvert haar oudste participatie

Hasselt - IT-bedrijf Cegeka groeide in de voorbije jaren uit tot een Europese aanbieder van IT-oplossingen met een omzet van 640 miljoen euro en meer dan 5.000 medewerkers in 11 landen. LRM NV nam een participatie in Cegeka in september 1999, waarmee het de oudste participatie is van de Limburgse investeringsmaatschappij. Naarmate Cegeka groeide en internationaliseerde, heeft LRM haar belang in het bedrijf stelselmatig afgebouwd. Als trouwe investeringspartner heeft LRM op verschillende groeimomenten mezzaninefinancieringen toegekend aan het expansief familiebedrijf. Afgelopen zomer kocht Cegeka opnieuw een deel eigen aandelen terug van LRM, het gaat over 3,4 procent. LRM behoudt na de gedeeltelijke exit nog een minderheidsbelang van 1% in het bedrijf, naast de aangegane winstbewijzen.

Cegeka is ontstaan als deel van het reconversieplan van de Kempische Steenkoolmijnen. Het bestond uit een datacenter en een klein team met een dertigtal mensen dat enkele mainframe diensten leverde aan een beperkt aantal klanten. Bijna drie decennia later is de Limburgse IT-dienstverlener een multinational geworden met een groepsomzet van 640 miljoen euro in 2020 en met meer dan 5.000 werknemers in 11 landen.

Ook LRM dankt haar ontstaan aan de sluiting van de Limburgse mijnen. LRM kreeg bij haar oprichting in 1994 de opdracht om de economische reconversie van de provincie Limburg op gang te trekken, om mijngebieden te saneren en alle sociale en milieutechnische gevolgen van de mijnsluitingen te beheren. LRM investeerde in Cegeka in 1999 en bleef sindsdien onafgebroken aan boord. Dat maakt van Cegeka de oudste participatie in de LRM-portefeuille.

Tom Vanham, CEO van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM: “LRM is al 22 jaar compagnon de route van Cegeka, één van de snelste groeiende IT-bedrijven in ons land. LRM is sinds 1999 aandeelhouder in Cegeka en heeft het groeipad van de onderneming mee mogelijk gemaakt. Het bedrijf is ondertussen geëvolueerd naar een Europese toporganisatie, met stevige ankers in Limburg, maar met vestigingen over heel Europa. Als investeerder is onze rol uitgespeeld, wat niet betekent dat de banden worden doorgeknipt. We blijven na deze gedeeltelijke exit een beperkte participatie aanhouden, net als een deel winstbewijzen die in het verleden zijn toegekend. Bovendien ligt de hoofdzetel van Cegeka in Hasselt, op de Hasseltse Corda Campus, de hightech campus die ontwikkeld en beheerd wordt door LRM, waardoor we in nauw contact zijn en blijven.”

André Knaepen, voorzitter raad van bestuur Cegeka: “Cegeka en LRM zijn nagenoeg sinds het ontstaan van Cegeka partners. We zijn dankbaar voor het geloof en de steun van LRM die we de afgelopen jaren hebben gekend. We zijn erin geslaagd om samen een meer dan mooi groeitraject te realiseren. In de toekomst blijft Cegeka inzetten op de verdere groei en de internationale expansie in Europa, aangedreven vanuit ons hoofdkantoor op de Corda Campus in Hasselt.”