Nieuws - 10/05/21

Terhills Resort voorzien van groene stroom

Zonnepanelen op land en water zorgen voor duurzame energie in vakantiepark

Dilsen-Stokkem – Op maandag 10 mei 2021 worden twee splinternieuwe zonnepanelenparken van Terhills nv, een dochtervennootschap van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, op de Terhills-site in gebruik genomen. In totaal worden er 7.000 zonnepanelen op land én water geplaatst die het Terhills Resort – dat eind deze maand de deuren officieel zal openen voor het grote publiek – voorzien van groene stroom. Op het vliegasstort is een park van twee hectare geïnstalleerd, op de Vulexplas eentje van één hectare. Samen hebben ze een vermogen van drie MegaWatt-piek (MWp), waarmee ze 850 gezinnen een jaar lang van groene stroom zouden kunnen voorzien. LRM investeerde 2,2 miljoen euro in het innovatieve energieproject.

Zowel het zonnepark op het land als dat op het water is geïnstalleerd door Terhills nv, een dochtermaatschappij van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Jaarlijks produceren de parken 3.000 MWh aan groene stroom. Minimaal de helft daarvan wordt gebruikt om de vakantiehuisjes in het Terhills Resort van stroom te voorzien. De rest wordt geïnjecteerd op het elektriciteitsnet van Fluvius. Het vakantiepark verbruikt op jaarbasis 4.500 MWh en haalt dus een derde van de benodigde capaciteit uit de lokale zonneparken. De overige 3.000 MWh wordt afgenomen van het publieke elektriciteitsnet en is gegarandeerd honderd procent groene stroom.

De installatie op het land is geplaatst op het vliegasstort. Vliegas is een bijproduct van de voormalige steenkoolwinning. Voor de drijvende structuur wordt er gebruikgemaakt van dubbelzijdige panelen met een hoog rendement, in verschillende hellingshoeken. Drijvende zonnepanelenparken zijn aan een snelle opmars bezig, zeker in regio’s waar de open landruimte schaars is.

Vlaanderen scoort erg goed op vlak van private zonne-installaties. Als het op grootschalige zonneparken aankomt, is er nog werk aan de winkel. LRM deed de voorbije jaren al een flinke duit in het zakje met haar bijdrage in de realisatie van Kristal Solar Park in Lommel in 2019 en Floating PV – het grootste drijvende zonnepanelenpark van België – in Dessel in 2020. Grote zonneprojecten zijn hard nodig, niet alleen voor het behalen van onze energiedoelstellingen, maar ook om bedrijven en huishoudens van groene elektriciteit te voorzien én voor een beter klimaat.

Impactvolle klimaatprojecten

“LRM hecht veel belang aan het klimaat. Dat tonen we door onder andere te investeren in impactvolle klimaatprojecten”, zegt Tom Vanham, CEO LRM. “Dit project past perfect in onze ambitie en kadert in een reeks van klimaatinvesteringen. Bovendien sluit het naadloos aan bij het duurzaamheidsconcept van het Terhills Resort en bij uitbreiding de volledige Terhills-site, waar ecologie en natuur deel uitmaken van de toeristische beleving.”

De Terhills-site is één van de meest duurzame transformaties van het land. Op deze voormalige industriële mijnsite werd immers 219 hectare volledig gesaneerd: 100 ha werd geschonken aan de natuur, 119 ha blijft beschikbaar voor recreatieve en toeristische ontwikkelingen. Het is binnen dit kader dat het Terhills Resort wordt gerealiseerd. Ook bij de bouw van het vakantiepark trok LRM resoluut de kaart van duurzaamheid. Dat vertaalt zich in houtskeletbouw, groendaken en het gebruik van duurzame en hoogwaardige materialen. De cottages worden verwarmd via warmtepompen en het zwembadwater wordt verwarmd met een WKK-installatie. Het park heeft bovendien een Green Key-certificaat van de Foundation for Environmental Education en zal verblijfsgasten en dagjestoeristen met elektrische bootjes, deelsteps en -fietsen en autonome shuttles op termijn groene vervoersopties kunnen aanbieden.

Mevrouw Sofie Vandeweerd, burgemeester van Dilsen-Stokkem, heeft het zonnepark in werking gesteld: “Als burgemeester ben ik heel tevreden dat het stadsbestuur vorig jaar een omgevingsvergunning voor deze zonnepanelenparken kon afleveren. Aandacht voor het klimaat loopt als een rode draad door de meerjarenplanning van de stad. Inzetten op duurzaamheid was dan ook hét uitgangspunt bij de goedkeuring van ons eigen klimaatactieplan. Heel wat van onze eigen gemeentelijke gebouwen zijn reeds voorzien van zonnepanelen, maar het stadsbestuur kan de klimaatdoelstellingen niet alleen behalen. Ook burgers, bedrijven en scholen dienen hun bijdrage te doen. We zijn dan ook heel blij met deze mooie verwezenlijkingen inzake groene energie door Terhills nv op deze prachtige site.”

Realisatie

De investeringskost van het project bedraagt 2,2 miljoen euro. Voor een particuliere installatie bedraagt de kost ca. 1.200 euro per kWp. De gemiddelde kost van de nieuwe zonneparken in Dilsen-Stokkem ligt met ongeveer 750 euro per kWp een stuk lager. Omwille van het innovatieve karakter van het project, kon Terhills rekenen op de nodige steun van de Vlaamse regering. Grootschalige projecten hebben subsidies nodig omdat de groene stroom verrekend wordt aan groothandelprijzen. Voor particuliere installaties is dat niet het geval.

Het bedrijf Perpetum uit Sint-Denijs-Westrem werd na een ruime prijsvraag aangeduid als aannemer om de zonneparken te realiseren. Zij zullen de komende vijftien jaar ook instaan voor het onderhoud.