Nieuws - 28/10/20

LRM behaalt VN-duurzaamheidscertificaat ‘SDG Pioneer’

Internationaal duurzaamheidscertificaat dankzij 63 gerealiseerde actiepunten in kader van Sustainable Development Goals (SDG’s)

HASSELT – De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM heeft – samen met 12 andere Limburgse bedrijven - het certificaat SDG Pioneer van de Verenigde Naties in ontvangst mogen nemen. LRM stapte in 2017 in het Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) onder begeleiding van Voka – KvK Limburg. De bedoeling was om haar klimaatinvesteringen en duurzaamheidsinspanningen te kaderen binnen de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties. Na drie positieve jaarevaluaties en 63 gerealiseerde actiepunten, mag LRM het officiële SDG Pioneer-certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research, in ontvangst nemen.

LRM heeft zich geëngageerd om haar steentje bij te dragen aan de 17 ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) of ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen’ van de Verenigde Naties. Dat zijn de doelstellingen die de wereld zich tegen 2030 stelt om aan duurzame ontwikkeling te werken. De 17 doelstellingen gaan van waardig werk, gendergelijkheid en proper water tot duurzame energie, klimaatactie en verantwoorde productie.

Klimaatinvesteringsprojecten

De raad van bestuur van LRM formuleerde reeds in 2016 een belangrijke klimaatambitie. Het opzet was om grootschalige en impactvolle klimaatprojecten te realiseren binnen een economisch rendabele context, de zogenaamde “klimaatinvesteringsprojecten”. De bedoeling was om strategische impactprojecten in de groene energieproductie te realiseren: windmolens, zonne-energie, energieopslag… LRM focust daarbij op energie-innovaties enerzijds en klimaatprojecten met schaal en impact anderzijds.

Sindsdien heeft LRM heel wat groene innovatie en grootschalige energieprojecten op de teller staan:

  • Kristal Solar Park, een project i.s.m. de Stad Lommel en Nyrstar, is met 99,5 MWp aan fotovoltaïsche panelen het grootste zonnepark van de Benelux.
  • Floating PV, goed voor 7 MWp, is het eerste drijvend zonnepanelenpark in Vlaanderen en is ook het grootste drijvend zonnepark in België. Het werd gerealiseerd met partners Group Machiels, Luminus en Sibelco.
  • Terhills in Maasmechelen/Dilsen-Stokkem zal twee zonneparken krijgen: een innovatief drijvend zonnepark van 1MWp en één van 2 MWp op het land.
  • Op Terhills werd in 2018 een batterijenpark gerealiseerd door LRM met 140 Tesla-powerpacs, goed voor 18 MW. Het is het eerste (en voorlopig enige) batterijproject van deze omvang in Vlaanderen. De batterijen worden ingeschakeld in de primaire reserve van Elia en helpen het elektriciteitsnet te balanceren.
  • Al vóór het klimaatinvesteringsplan van LRM, was LRM actief in windprojecten die gerealiseerd worden via de vennootschappen Limburg Win(d)t en Lommel Win(d)t.

De bovenvermelde klimaatprojecten kwamen bovenop de reeds bestaande investeringsfocus binnen het LRM-investeringsplatform ‘Duurzame Samenleving’ waar ‘duurzaamheid’ de drijfveer is. Het team binnen dit investeringsdomein beantwoordt alle investeringsvraagstukken met betrekking tot duurzame productie aan een lage kost of efficiënt beheer van essentiële basisproducten met een verlaagde impact op de leefwereld. Binnen dit platform werkt men op subdomeinen als Groene Energie, Slimme Steden, Recyclage & Materialen en Landbouw Technologie (AgriTech).

Ook aan vastgoedzijde zit het thema ‘duurzaamheid/klimaat/energie’ ingebakken in de LRM-werking.

  • Terhills Resort, het vakantiepark dat in ontwikkeling is op de voormalige mijnsite van Eisden, heeft een zeer sterke duurzaamheidsfocus: de 250 vakantiewoningen zijn opgetrokken uit houtskeletbouw, zijn ingebed in de natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen en worden van duurzame energie voorzien (zie zonneparken).
  • Op Campus Thor Park wordt de voormalige mijnsite van Waterschei herbestemd tot hotspot voor technologie, energie en innovatie, in samenwerking met stad Genk, KULeuven.
  • Incubator Greenville, een project van LRM en gemeente Houthalen-Helchteren, focust op bedrijven die mikken op circulaire economie. Naast kantoren, coworkspaces en vergaderruimtes kunnen bedrijven ook terecht in LAB2FAB met test- en productie-units op de site.
  • Incubator en bedrijvenzone Agropolis te Kinrooi is een ‘broed- en kiemkamer’ voor de land- en tuinbouw van morgen. Agropolis is een initiatief van LRM en vzw Boterakker.

LRM = SDG Pioneer

LRM werd drie jaar op rij beloond voor haar inspanningen met het duurzaamheidscharter dat werd uitgereikt door Voka – KvK Limburg. De finale bekroning volgt na 63 gerealiseerde actiepunten. Gisteren mocht LRM het officiële VN-duurzaamheidscertificaat ‘SDG Pioneer’ in ontvangst nemen.

“Duurzaamheid zit in het DNA van LRM”, zegt Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM. “LRM beheert op dit moment 125 MW aan zonneprojecten, 105 MW aan windprojecten en 18 MW aan batterijprojecten. Het zijn stuk voor stuk grootschalige innovatieve klimaatprojecten. Daarnaast realiseerden we in de beoordeelde periode ook acties met het oog op deugdelijk bestuur, de creatie van duurzame jobs, techniekpromotie en partnerships over de grenzen heen. Bovendien zoeken we actief naar participaties in duurzame bedrijven. Het certificaat ‘SDG Pioneer’ van de Verenigde Naties is een belangrijke erkenning voor onze duurzaamheidsinspanningen. We zijn trots op dit label en zullen het in binnen- en buitenland uitdragen.”