Nieuws - 07/09/20

Internationalisering dankzij Take a seat in the Euregion

LRM, LIOF & NRW.BANK lanceren aanbod om bedrijven te helpen groeien

Take a seat in the Euregion is een nieuw, permanent startersprogramma en komt voort uit de euregionale samenwerking tussen de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, LIOF (NL) en NRW.BANK (D). Het nieuwe aanbod is ontwikkeld om start-ups en scale-ups die actief zijn in de Limburgse incubatoren kennis te laten maken met nieuwe markten en partners in de buurlanden. De drie hightech campussen in de euregio faciliteren het project.

Over de grenzen heen

Start-ups die denken aan internationale uitbreiding hoeven niet meteen naar China of de VS. Ook vlak over de grens ligt er een enorm marktpotentieel. Daar wordt nu niet altijd meteen aan gedacht. Drie investeringsmaatschappijen in België (LRM), Nederland (LIOF) en Duitsland (NRW.BANK) bundelen daarom de krachten en lanceren Take a seat in the Euregion om die stap naar de buurlanden voor groeibedrijven te vergemakkelijken en ze daar meer zakelijke kansen te bieden.

Start-ups die gebruikmaken van dit grensoverschrijdende aanbod, krijgen na een online intakegesprek – waarin hun wensen en verwachtingen worden besproken - één vast aanspreekpunt toegewezen die de weg kent in de hightech Euregio. Ze krijgen ook een plek op een aangrenzende campus: Corda Campus in Hasselt (B), Brightlands Smart Services Campus in Heerlen (NL) of DigitalHUB in Aken (D). Zo profiteren start-ups van een uitgebreid netwerk van zakenpartners zoals technologiegerelateerde bedrijven, incubatoren en kennisinstellingen over de grenzen heen. Daarnaast maken ze kennis met andere start-ups, scale-ups, businesspartners en potentiële klanten. Jonge bedrijven proeven zo op een laagdrempelige manier van een nieuwe markt.

“Start-ups moeten hun vleugels sneller internationaal kunnen uitslaan”, zegt Marc Beenders, Corporate Community Manager van LRM. “Niet alleen om hun sales te boosten, maar ook om nieuwe ervaringen op te doen, andere markten te onderzoeken of om talent aan te trekken. Vlakbij Nederland en Duitsland is onze provincie perfect gelegen om die eerste stappen te zetten.”

Absolute meerwaarde

“Ik werd heel goed ontvangen in Aken”, zegt Pieter Vansichen, CEO van Cobotracks, gevestigd op IncubaThor in Waterschei, Genk. “Ik kan de locatie niet alleen als werklocatie gebruiken, maar ook om potentiële klanten te ontvangen. De introducties die ik kreeg waren heel nuttig. Take a seat is een mooie meerwaarde als bewoner van een incubator. Ik denk er zelfs aan om de locatie in Aken op mijn eigen website te zetten zodat klanten weten dat Duitsland voor ons een interessante markt is.”

Heb jij ook interesse om deel te nemen aan Take a seat? Neem dan voor meer informatie contact op met Marc Beenders via m.beenders@lrm.be.