News - 08/07/19

Corda Campus rolt innovatieve mobiliteitsoplossing uit

De Corda Mobility Hub laat Cordabewoners zich verplaatsen via e-steps, e-bikes en e-cars

Corda Campus, de technologiecampus in Hasselt, lanceert vandaag haar Corda Mobility Hub. Samen met de stad Hasselt, de start-up Kyte en Automotive & Mobility Invest wil de innovatieve bedrijvencampus inzetten op community driven mobility. Hierbij wordt de focus gelegd op de combinatie van elektrische steps, elektrische fietsen en elektrische auto’s die allemaal bruikbaar zijn in een deelformule. De verschillende elektrische vervoersmogelijkheden worden gebundeld in de Corda Mobility App die makkelijk en snel in gebruik is en waardoor het makkelijk wordt om je te verplaatsen van én naar de campus. Corda Campus wil samen met haar partners nadenken over een duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossing die de Cordabewoners aanzet om zich op een andere manier te verplaatsen.

Corda Campus, de innovatiecampus waar 5000 mensen werken in 250 bedrijven, wil met de Corda Mobility Hub een antwoord bieden op plaatsen waar de auto nog steeds een belangrijke plaats inneemt. Met elektrische deelsteps, fietsen en auto’s wil de campus bedrijven en werknemers overtuigen om de vaker auto thuis te laten. ‘We spelen in op de verschillende behoeften van onze Cordabewoners’, zegt Raf Degens, Algemeen Directeur van Corda Campus. ‘De tijd dat je met één voertuig overal geraakte, is voorbij. Wij bieden voor elke situatie een specifieke, duurzame oplossing. We hebben reeds een trein- en busstation aan onze campus, maar als je wil dat mensen de auto écht thuis laten, moet je verder gaan en ze een oplossing bieden voor verschillende soorten situaties. Een snelle verplaatsing van het station naar je kantoor of naar het Cordarestaurant kan perfect met de Corda-step of te voet. De elektrische fiets is dan weer ideaal om naar afspraken te rijden in bijvoorbeeld het centrum van Hasselt of aan de universiteit of hogeschool. Voor langere afstanden, woon-werk verkeer of in dringende situaties, neem je onze elektrische deelauto waarmee je het land doorkruist. En dat allemaal op een makkelijke, gebruiksvriendelijke, duurzame en technologische manier.’        

Corda Mobility App

De verschillende vervoersmogelijkheden worden gebundeld in de Corda Mobility App, ontwikkeld door Kyte, een innovatieve start-up, die ook gevestigd is op de Hasseltse technologiecampus. Kyte biedt via de app de elektrische deelsteps en fietsen aan en voegt hier vanaf september ook de elektrische deelwagen van de groep A&M Invest aan toe. ‘Ons model is erg flexibel en laat de gebruiker toe om per keer of via een abonnement de e-steps en fietsen te gebruiken’, zegt Cedric Langer, co-founder van Kyte. ‘Je downloadt de app, registreert je en kiest het pakket dat het beste bij je noden aansluit. Het enige wat je dan nog moet doen is de code scannen en vertrekken. Heel makkelijk, helder en op eender welk moment te gebruiken.’          

‘Ook de stad Hasselt ziet veel potentieel in de mobiliteitshub op Corda Campus. ‘Dit kadert perfect in onze mobiliteitsvisie. We willen een pioniersstad zijn op vlak van mobiliteit en Corda Campus is in die zin de ideale proeftuin voor nieuwe uitdagende mobiliteitsconcepten!” zegt Marc Schepers, schepen van Mobiliteit.

Community Driven Mobility

De elektrische wagen wordt vanaf september ook toegevoegd aan het aanbod in de app. ‘Dit proefproject geeft ons de kans om meer te weten te komen over de mobiliteitsbehoefen van de bestuurders en startende ondernemingen, zegt Tom Lambert, Managing Director van A&M Retail. ‘De mensen die nooit eerder elektrisch gereden hebben, kunnen het nu op een laagdrempelige manier ontdekken én ervaren dat elektrische wagens zich perfect lenen voor car-sharing projecten in communities, campussen en steden’. Tevens laat car-sharing de benodigde parking capaciteit in omgevingen met een sterke concentratie dalen gezien één wagen door meerdere bestuurders tijdens de dag kan gebruikt worden en door een zeer intuitief werkende app de stilstandtijd tot een minimum wordt herleid.

Zowel de e-steps, fietsen en wagens zijn in Cordastijl gepimpt. ‘We willen het Cordamerk linken aan deze nieuwe vormen van mobiliteit. En we willen ook de waarden van Corda Campus doortrekken op vlak van mobiliteit: innovatie en technologie in combinatie met het verbinden van communities, niet alleen door een sterk netwerk aan te bieden, maar ook door ze écht fysiek met elkaar te verbinden’, zegt Raf Degens. ‘In tegenstelling tot reeds bestaande initiatieven met deelsteps of fietsen, moet je met je Corda-step, fiets of auto telkens terug afzakken naar onze campus. We voorzien in de hub ook voldoende laadpunten om de e-steps en fietsen snel te kunnen laden. Op de campus zijn ook al heel wat laadpunten aanwezig zoals de ‘Sunflower’ waar je gratis gebruik kan maken van groene energie om je fiets of step op te laden. Auto’s kunnen dan weer geladen worden aan onze laadpunten of snelladers op de parking. Corda Campus fungeert als hoofdstation waar de verschillende mobiliteitsmogelijkheden vertrekken en weer samenkomen. Je step of fiets ergens achterlaten is geen optie want dan blijft de teller lopen.”   

Mobiliteitsfun

Iedereen kan vanaf vandaag de e-steps en fietsen gebruiken, bewoners maar ook bezoekers van de campus zijn zeer welkom om alles uit te testen. De Corda-steps zijn voor gebruik op de campus, met de fietsen kan je heel de provincie doorkruisen. “Voor ons is dit ook een leertraject, we willen voldoende data verzamelen zodat we slimmer worden en bijleren over de gebruikers van de voertuigen zodat we ze nog beter kunnen afstellen aan de verwachtingen. De volgende stap is dat we ook naar andere communities connecteren, denk bijvoorbeeld aan andere incubatoren of hogescholen zodat ondernemers en studenten makkelijk op en af kunnen tussen de verschillende sites. Zo ga je communities ook fysiek met elkaar verbinden en zorg je dat goede connectiviteit niet gezien wordt als een noodzakelijk kwaad is, maar dat het ook best plezierig én nuttig kan zijn ’, zegt Raf Degens.