Nieuws - 10/05/17

Aanleg shuttletracé op Terhills van start gegaan

Lusvormige weg van 4.2 kilometer verbindt alle trekpleisters op voormalige mijnsite en integreert ze tot één geheel

Terhills NV, de dochtervennootschap van LRM die de voormalige mijnsite van Eisden omvormt tot Terhills, een gediversifieerde en bovenregionale toeristische bestemming, start met de werken aan de interne verbindingsweg. Deze lusvormige weg van 4.2 kilometer lang zal de verschillende trekpleisters, zoals het vakantiepark, de wellness, het Terhills hotel, Connecterra en Terhills Cablepark, op de 365 ha grote Terhills - site met elkaar verbinden. De nieuwe weg zorgt ervoor dat alle huidige en toekomstige bezienswaardigheden deel worden van één geïntegreerd geheel. Eerder kondigde LRM al aan de ambitie te hebben om zelfrijdende bussen in te zetten op het tracé. Het parcours wordt zo een ideale testbaan voor autonome voertuigen.

Terhills NV, een dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, heeft als opdracht om de voormalige mijnsite van Eisden met haar unieke industriële erfgoed om te vormen tot een bovenregionale toeristische bestemming. Reeds in 2011 werd 219 hectare industrieterrein omgevormd tot natuur (100 ha) en recreatie (119 ha). Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) creëerde er de hoofdtoegangspoort tot het nationaal park Hoge Kempen. Het kloppend hart van de site wordt het vakantieresort dat LRM samen met Pierre & Vacances Center Parcs ontwikkelt. De sportzone kreeg met het succesvolle Terhills Cablepark een eerste invulling, het voormalige hoofdgebouw van de mijn werd omgevormd tot het Terhills hotel. Het state-of-the-art wellness complex ‘Elaïsa’ wordt nu gebouwd en een nieuwbouw voor conferenties en evenementen zal de site aantrekkelijk maken voor bedrijven. De ontwikkeling van de retailzone staat in de planning.


Duurzame ontsluiting met zelfrijdende busjes
Om de verschillende trekpleisters op de site op een duurzame wijze met elkaar te verbinden, wordt gestart met de aanleg van een lusvormige verbindingsweg van 4,2 kilometer lang. De verbindingsweg zal maximaal ingebed worden in het landschap om de huidige fauna en flora zo weinig mogelijk te verstoren. Zo worden er reptielenroosters voorzien en specifieke vleermuisvriendelijke verlichting. De nieuwe weg verbindt alle bezienswaardigheden tot één geïntegreerd geheel.

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM liet eerder al weten dat ze zelfrijdende bussen wil inzetten op dit parcours. Hiervoor wordt een samenwerking opgezet met Flanders Make. De weg die volledig op privéterrein gelegen is, wordt zo één van de eerste living labs voor zelfrijdende voertuigen in België. Om dit te realiseren, wordt een samenwerking opgezet met Flanders’ Make.

De heer Stijn Bijnens, CEO van LRM: “Het hele Terhills -gebied is 365 ha groot en is autoluw. Verspreid over het gebied zijn er verschillende trekpleisters die verbonden moeten worden. Dankzij deze nieuwe verbindingsweg kunnen alle bezoekers zich vlot verplaatsen over het volledige gebied. Zo worden alle belevenissen gemakkelijk bereikbaar, ook voor mensen die minder goed te been zijn. Bezoekers moeten bijvoorbeeld vlot van het Terhills-hotel tot aan de Terhills Cablepark geraken, of vanuit het Terhills vakantieresort gemakkelijk kunnen gaan shoppen in Terhills shopping of Maasmechelen Village. Over enkele jaren kan dat zelfs met zelfrijdende busjes.”

Werken gestart
De werken aan deze weg zijn van start gegaan en verlopen in verschillende fases. De verbindingsweg zal klaar zijn in oktober 2017 en kent een totale investering van 1,7 miljoen euro.

Over Terhills
Terhills is gelegen op het grondgebied van de stad Dilsen-Stokkem en de gemeente Maasmechelen. Het betreft een voormalige mijnsite die onder impuls van Terhills NV, een dochtervennootschap van LRM NV, wordt omgevormd tot unieke en gediversifieerde toeristische bestemming in het hart van Europa. Het Terhills – gebied is circa 365ha groot. De omgeving van de site werd gevormd door haar verleden als industriële site voor mijn- en grindontginning. Vandaag wordt ze gekenmerkt door een weelderige en uitzonderlijke fauna & flora. Terhills ligt bovendien naast België ’s enige Nationale Park: het “Nationaal Park Hoge Kempen”. www.terhills.be

Over LRM
LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert. We zorgen voor een stevige basis zodat bedrijven en projecten die jobs in Limburg creëren kunnen groeien. Onze financiële middelen en expertise zorgen, samen met de troeven van Limburg, voor een unieke voedingsbodem. Meer info: www.lrm.be

 

Meer informatie:
Goele Lemmens
Persverantwoordelijke LRM
0474 21 30 87
g.lemmens@lrm.be