Nieuws - 29/11/16

Zonnepark van LRM en AGB Lommel goed voor 6% van Vlaamse klimaatdoelstelling rond zonne-energie

Zonnepark van 100 MWp levert bedrijven en 25 000 gezinnen groene stroom

Naar aanleiding van de Vlaamse Klimaat- en Energietop op één december lanceren LRM en AGB Lommel de concrete plannen voor Kristalpark III, het grootste zonnepark in de Benelux. Het zonnepark is 110 hectare groot, de oppervlakte van maar liefst 220 voetbalvelden, en kan groene stroom leveren aan bedrijven of 25 000 gezinnen. Er ligt ook een innovatief idee rond burgerparticipatie op de plank: buurtbewoners kunnen via zonnetuintjes mee participeren in het project. 

LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij, en AGB, het Autonoom Gemeentebedrijf van de Stad Lommel, investeren in het grootste zonnepark van de Benelux. De haalbaarheidsstudie werd met succes afgerond en de site blijkt uitermate geschikt voor een zonnepark van 100 MWp. Met een oppervlakte van 110 hectare kan het groene stroom leveren aan 25 000 gezinnen of bedrijven. ‘Via een dambordpatroon wordt het zonnepark gespreid over de bedrijvenzone. Vijftien groene stopcontacten voorzien bestaande en nieuwe bedrijven van groene energie. Niet alleen het klimaat is gebaat met deze unieke investering, het bedrijventerrein krijgt een unieke upgrade waardoor de gronden aantrekkelijker worden voor nieuwe bedrijven ’, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM. 

Kristalpark 
Kristalpark III is een aaneengesloten reserve aan bedrijventerreinen van 258,75 hectare waarvan 110 hectare wordt ingenomen door zonnepanelen. Uit de studie blijkt dat het vlakke terrein en het onderstation met voldoende capaciteit ervoor zorgt dat het Kristalpark de ideale locatie is voor de uitrol van het zonnepark. Uitgaande van een Oost-West opstelling kan 100 MWp geplaatst worden met een vlakkere productiecurve. Hierdoor wordt de groene stroom bruikbaar voor een breed scala aan bedrijven die zich op Kristalpark vestigen. ‘Na de oprichting van het Kristalpark in 2011 werd de nodige infrastructuur reeds aangelegd. Momenteel zijn er al 15 loten van de site klaar voor ontwikkeling. In 2017 worden de nodige vergunningen voor het zonnepark aangevraagd. Begin 2018 kan de bouw starten’, zegt Peter Vanvelthoven, burgemeester stad Lommel. 

6,4 miljoen zonnepanelen tegen 2020 
Een zonnepark van 100 MWp produceert voldoende om 25 000 gezinnen van groene stroom te voorzien én het draagt ook bij tot de klimaatdoelstellingen van 2020. “Vlaanderen mikt op 6,4 miljoen zonnepanelen tegen 2020. Het zonnepark in Lommel kan met 377 000 panelen bijna zes procent van deze ambitie invullen. Het is niet alleen een geweldig klimaatproject, het toont ook aan dat onze doelstellingen ambitieus zijn, maar niet onrealistisch. Burgers zullen bovendien de kans krijgen om mee te participeren in het zonnepark. Dit is echt een project naar mijn hart, dat hopelijk veel navolging krijgt in de rest van Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein 

Zonnetuintjes 
LRM en de stad Lommel laten de buurtbewoners mee participeren in het project door middel van zonnetuintjes. Dit gloednieuwe concept is geïnspireerd op de Vlaamse volkstuintjes. ‘De volkstuintjes aan Corda Campus zijn al enkele jaren een vaste waarde in Hasselt. De mensen uit de buurt tuinieren er naar hartenlust en voelen zich betrokken bij de Corda Campus Community. Met de zonnetuintjes willen we hetzelfde effect creëren. Niet iedereen heeft de ruimte of mogelijkheden om zonnepanelen te leggen. De bewoners van appartementen of huizen waarvan het dak niet de juiste oriëntatie heeft. Door het zonnepark in Lommel open te stellen voor de buurtbewoners, kan iedereen investeren in een eigen zonnetuintje”, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM. 
Voor meer informatie 

Goele Lemmens 
Persverantwoordelijke LRM NV 
+32 474 21 30 87 
g.lemmens@lrm.be

Greet Poets 
Communicatie stad Lommel 
Tel. +32 486 76 60 48 
greet.poets@lommel.be