efro logo

De maakindustrie blijft in Limburg (en in Europa) een belangrijke motor voor de economie en zorgt indirect voor een veelvoud aan arbeidsplaatsen in andere sectoren. ‘Industrie 4.0’ - digitale fabrieken die flexibel complexe en gepersonaliseerde producten afleveren - brengt vernieuwing in de westerse maakindustrie. Om die vernieuwing en digitale transformatie van de maaksector te realiseren, komt er in het kader van het SALK expertenrapport en -uitvoeringsplan een SOC Maakeconomie om strategisch toponderzoek te valoriseren. Aansluitend komt er een Smart Manufacturing Campus op de Thorsite in Genk.

De maakeconomie is in Limburg nog steeds sterker vertegenwoordigd dan in Vlaanderen. Het initiatief voor de maakcampus is dus gebaseerd op de samenstelling en de kenmerken van het Limburgs economisch weefsel, maar ook op de SALK-aanbevelingen en op een bevraging die Flanders Make deed bij haar leden.

Het project bestaat uit onderstaande elementen:

  1. De realisatie van een hoofdgebouw: de kern van een ecosysteem rond contract- en pilotmanufacturing. Daar zal de technologie-infrastructuur en de expertise zich concentreren. In het hoofdgebouw is ook plaats om bedrijven in de maakeconomie te huisvesten. 
  2. De uitbreiding van de technologie-uitrusting van Sirris op gebied van Smart Manufacturing/AM Integrated. Sirris verhuist haar Smart Manufacturing-werking van Diepenbeek naar de Smart Manufacturing Campus.
  3. De aankoop van een nieuwe technologie-uitrusting als start van de werking van de SMC.