Verwevenheid van functies

Onder de noemer be-MINE wordt de site nu ontwikkeld tot een toeristisch-recreatief project door LRM, Democo en Van Roey. Ook stedelijke functies als wonen, werken en winkelen worden daarbij evenwichtig met elkaar vervlochten. Zo wordt de historische locatie weer een onderdeel van het stedelijk weefsel en biedt het de bezoeker een dagvullend programma.

De voorbije tien jaar volgden de verschillende herbestemmingsprojecten elkaar in sneltempo op. Anno 2019 huisvest be-MINE het toeristisch onthaal van Stad Beringen, het Mijnmuseum, het zwembad Sportoase, het retailpark be-MINE Boulevard, het duikcentrum Todi, het klimcentrum Alpamayo, een kantorengebouw van United Experts, de terril als Avonturenberg en mountainbikeparcours, de brasserie Mia Mensa, een evenementenhal in de voormalige elektriciteitscentrale, het woonzorgcentrum Sporenpark en residentiële appartementen.

Daar blijft het niet bij. De kleuter- en basisschool STRAF! opent eind 2020 haar poorten en vanaf 2023 herbergt de site ook het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT. Met de oplevering van dat laatste project is de cirkel rond.

Urban regeneration project

Het volledige project is goed voor een investering van 200 miljoen euro, 500 jobs en jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers. Enkel de restauratie van de beschermde gebouwen bedroeg 45 miljoen euro. De site staat weer op de kaart als een bovenregionale toeristische en recreatieve hotspot. In 2017 werd be-MINE bekroond op de internationale vastgoedbeurs MIPIM in Cannes als beste ‘urban regeneration project’.

Voor de realisatie van het project kon be-MINE rekenen op 28 miljoen aan restauratiepremies en 11,7 miljoen euro aan LSM-middelen. Een aantal specifieke deelprojecten kreeg Strategische Investeringssteun en middelen via Toerisme Vlaanderen en het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat. Het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT kon rekenen op een belangrijke financiering van de provincie Limburg. Naast de financiële steun engageerden Stad Beringen en de provincie Limburg zich ook om deelprojecten mee te ontwikkelen en te ondersteunen op de site.

Ontdek meer op de website van be-MINE.